Katholieke Universiteit Brabant

Sekse en sport: The Battle of the Sexes

programma Studium Generale en STSSO Pendragon, SRS, Fontys/IMEC donderdag 25 februari
Aula KUB

* 13.00 - 14.15 uur Inleidingen vanuit psychologisch, fysiologisch en sociologisch perspectief

* 14.30 - 16.00 uur

+ Forumdiscussie: Sekseverschillen: genen en opvoeding?
+ Forumdiscussie: Sekseverschillen: beeldvorming in marketing en media

* 16.15 uur Videopresentatie

* 16.30 uur Borrel

Dagvoorzitter: Jeroen Latijnhouwers (RTL-nieuws) Gastsprekers en forumleden: Nelli Cooman, Paul Annema (chefsport Volkskrant), Appie Krijnsen (damesvolleybalcoach Bonduelle/VVC), Jacques van Rossum en Brenda van Keeken (VU Amsterdam Fac. Bewegingswetenschappen), Agnes Elling (KUB ), Johan Steenbergen (KUB)

Is het jou ook opgevallen dat de media veel meer aandacht besteden aan mannelijke sporters dan aan vrouwelijke? Dat is al jaren zo en het schijnt alleen maar toe te nemen. Volgens inside-information is vrouwensport alleen maar uitgevonden om de baropbrengst te verhogen! Kun je jezelf hierin vinden of ben je nieuwsgierig naar de achterliggende motieven van media en sponsors voor de veel grotere belangstelling voor mannensport?

In het kader van 70 jaar studentensport in Tilburg organiseert Pendragon in samenwerking met het Studium Generale van de KUB, Fontys/IMEC en de StudentenRaad Speco (SRS) op 25 februari het symposium 'Sekse en sport'.
Marketing is een van de invalshoeken van waaruit de sekseverschillen in de sport worden belicht. Daarnaast zullen ook psychologische, fysiologische en sociaal-culturele aspecten naar voren komen. Nog niet zo lang geleden dacht men dat vrouwen niet in staat zouden zijn tot het lopen van een marathon en andere extreme krachts- of duurinspanningen. Nog verder terug werd sportbeoefening principieel als onvrouwelijk gezien. Ondanks alle verschillen tussen mannen en vrouwen kun je niet ontkennen dat er in en door de sport sprake is van emancipatie van vrouwen. Sommige vrouwelijke sporters nemen zelfs deel aan een mannencompetitie of hebben mannelijke sparringpartners. Bettine Vriesekoop en Judith Polgar doen het met mannen.

In het symposium zal eerst de meer wetenschappelijke kant van het onderwerp besproken worden. Na de pauze zullen in een tweetal fora de praktische kanten van de zaak belicht worden. Nelli Cooman zal vanuit haar persoonlijke ervaring commentaar geven op wat door de wetenschappers naar voren is gebracht. Battle of the sexes: Wie strijdt er mee op 25 februari?

De programma's van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld.

Deel: ' Forumdiscussie over sekse en sport The Battle of the Sexes '
Lees ook