Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

Exposities

te zien in het streekmuseum !

FOSSIELEN VAN CAP BLANC-NEZ

Streekmuseum "Het Land van Axel" presenteert tijdens de zomermaanden juni en juli een bijzondere tentoonstelling met de klinkende naam
"Fossielen van Cap Blanc Nez", samengesteld en ingericht door Axelaar L. de Putter.
Ongeveer 25 jaar geleden, tijdens een vakantie in Frankrijk, kwamen hij en zijn vrouw in gesprek met fossielenzoekers. Na af en toe ook eens een steentje te hebben opgeraapt, is het zoeken van fossielen uitgegroeid tot een liefhebberij waar zij vele dagen per jaar mee bezig zijn.
De omvangrijke collectie die inmiddels is ontstaan, komt voornamelijk uit de Franse kanaalkust bij Cap Blanc Nez.

In de kleilagen en witte kliffen, op een afstand van ongeveer 200 kilometer van Axel, vindt men deze fossielen die zo'n 100 miljoen jaar oud zijn.
Na het opzoeken en het uithakken komt het thuiswerk: prepareren en determineren, oftewel het op naam brengen en het bepalen van de periode waaruit de fossielen afkomstig zijn.
Hiervoor kan een beroep worden gedaan op vele boeken, maar de samenstellers van deze tentoonstelling krijgen ook deskundige hulp van specialisten op dit gebied, onder andere uit Gent, Brussel en het Natuurhistorisch museum in Maastricht.
Bij uw bezoek aan deze tentoonstelling kunt u fossielen van allerlei afmetingen bewonderen, variërend van zeer klein tot heel groot. U vindt er zee-egels, krabben, kreeften en vissen, maar ook grote ammonieten.
En dan te bedenken dat deze fossielen miljoenen jaren geleden levende wezens waren.

Al het tentoongestelde werk is overzichtelijk opgesteld en voorzien van naam en tijdperk.

De tentoonstelling, interessant voor jong en oud, is te zien gedurende de periode van 5 juni t/m 3 augustus a.s. van woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur en in de maanden juli en augustus eveneens op dinsdag van 13.30 tot 17.00 uur.
Komt u ook eens kijken?

Zoekwoorden:

Deel: ' Fossielen van cap blanc-nez in streekmuseum Axel '
Lees ook