Foster Parents Nederland

Quito bedolven onder vulkanische as

Afgelopen dinsdag werd de Ecuadoraanse hoofdstad Quito en omgeving opgeschrikt door asregen van de vulkaan Guagua Pichincha. Om 14.00 uur was een explosie te horen, waarna een vulkanische aswolk onstond op 20 kilometer hoogte. Deze donkere, grijze wolk, die 70 kilometer lang en 40 kilometer breed was, daalde neer en bedekte de gehele regio met een dikke laag vulkanische as. De neerslag duurde van 16.30 uur tot 22.00 uur en de vrees voor een volledige vulkaanuitbarsting blijft aanwezig.

De directe gevolgen van de asregen waren:

* De stad werd in de middag in volledige duisternis gehuld, met grote verkeersopstoppingen als gevolg.

* De as zorgde voor oogirritatie en ademhalingsmoeilijkheden (met name voor astma patienten) bij de bevolking. De bevolking wordt geadviseerd binnen te blijven en buitenshuis in elk geval een masker te dragen.

* De luchthaven van Quito is uit veiligheidsoverwegingen gesloten. De as zou namelijk de vliegtuigmotoren kunnen aantasten.
* De stad moet worden opgeruimd, waarbij een dringend verzoek is gedaan aan de bevolking om niet te proberen de as te verwijderen met water. De combinatie met water verandert de as in een soort cement waarbij de afvoersystemen geblokkeerd kunnen raken. De as moet worden opgeveegd en in zakken worden afgevoerd.
* Het Ministerie van Onderwijs heeft aangekondigd dat alle scholen worden gesloten tot nadere berichtgeving.

De werkgebieden van Foster Parents Plan/PLAN International in Ecuador bevinden zich in Quito, Guayaquil, en in de provincie Bolivar. Daarnaast werkt PLAN-Ecuador in Loja, Austro, Manabi en Daule. De vulkaan Guagua Pichincha ligt ongeveer acht kilometer ten westen van Quito. Sinds enkele weken vertoont de vulkaan een toenemende activiteit. Afhankelijk van de windrichting zouden gebieden tot honderden kilometers verwijderd van de vulkaan de gevolgen van een uitbarsting kunnen ondervinden.
De laatste grote uitbarsting van Guagua Pichincha was in 1660.

Bezoek aan Ecuador
Omdat het vliegveld is gesloten, en de risico's voor een vulkaanuitbarsting onvoorspelbaar zijn, is het momenteel niet mogelijk voor Foster Parents om hun Foster Parent-kind te bezoeken in Ecuador. De Foster Parent-kinderen en hun families in Quito en omgeving ondervinden uiteraard last van de situatie. Ook zij moeten binnen blijven en de as opruimen. Op dit moment is er echter nog geen reden tot ongerustheid over de gezondheidssituatie van de Foster Parent-kinderen.

last updated: 08/10/99

Zoekwoorden:

Deel: ' Foster Parents niet ongerust na uitbarsting vulkaan Ecuador '
Lees ook