expostbus51


FOSTER PARENTS PLAN

Rintje Ritsma opent grootse schaatsactie Foster Parents

Persbericht
3 november 1999

Foster Parents Plan organiseert grootse schaats- en zwemactie voor schoon drinkwater in Senegal

Aanstaande maandag 8 november vindt in het Thialf IJsstadion te Heerenveen om 13.00 uur de feestelijke opening plaats van de landelijke sponsoractie Schaatsen & Zwemmen voor Water van Foster Parents Plan. Het feestelijke startschot wordt gegeven door Commissaris van de Koningin in Friesland, de heer Ed Nijpels. Topschaatsers Rintje Ritsma en Marianne Timmer zijn aanwezig om de schaatsertjes aan te moedigen.
Het zwemgedeelte van het evenement wordt ook feestelijk geopend in Zwembad Apollobad in Melick (Limburg). Daar zal Europees zwemkampioen Pieter van den Hoogenband om 14.30 als eerste in het water duiken. Vier dagen lang zullen ruim 55.000 kinderen hun best doen om zoveel mogelijk rondjes te schaatsen en baantjes te zwemmen. Het geld dat ze daarmee verdienen komt ten goede aan een belangrijk drinkwaterproject van Foster Parents Plan in Senegal.

Foster Parents Plan organiseert deze landelijke zwem- en schaatsactie in de periode van 8 t/m 12 november aanstaande. Basisschoolleerlingen en brugklassers van 710 scholen uit heel Nederland duiken in het water en binden hun ijzers onder om de geschaatste rondjes en gezwommen baantjes te laten sponsoren door familie, vrienden en kennissen. Ze leveren met hun prestatie een bijdrage aan een belangrijk project voor schoon drinkwater in het Afrikaanse land Senegal. Schaatsen & Zwemmen voor Water wordt georganiseerd door 450 vrijwilligers van Foster Parents Plan die door het hele land de activiteiten mogelijk maken.

Zoals in zo veel Afrikaanse landen is het gebrek aan water in Senegal een enorm probleem. De helft van de bevolking van Senegal heeft onvoldoende beschikking over veilig drinkwater. Het water is niet alleen ver te zoeken maar ook vaak ernstig vervuild. De taak van het water halen rust vaak op de smalle schouders van de kinderen. De zoektocht naar schoon drinkwater is dan ook iedere dag weer een tijdrovende taak, waardoor ze geen tijd hebben om bijvoorbeeld te leren lezen en schrijven. Het zijn ook de kinderen die de ergste gevolgen ondervinden van het drinken van vervuild water, omdat hun afweer vaak niet sterk genoeg is. Ziekten als darmparasieten, diarree en andere infecties zijn betrekkelijk makkelijk te genezen, maar kosten in Senegal, ook bij gebrek aan medicijnen, ieder jaar weer vele duizenden kinderen het leven.

Tijdens de vorige Schaatsen & Zwemmen voor Water in 1997 was de opbrengst ruim f 1,5 miljoen gulden. Een fantastisch resultaat, dat Foster Parents Plan dit jaar weer hoopt te behalen. Vorig jaar is met dit geld een omvangrijk drinkwaterproject in het Afrikaanse Malawi uitgevoerd. Ruim 40.000 families hebben nu dankzij Schaatsen & Zwemmen voor Water dagelijks beschikking over veilig drinkwater.


- Einde persbericht -

Uitnodiging
Bij deze bent u van harte uitgenodigd om de start van de landelijke actie Schaatsen & Zwemmen voor Water in het Thialf IJsstadion in Heerenveen, of het zwembad Apollobad in Melick (Limburg) bij te wonen. Ook bent u gedurende de actiedagen van 8 t/m 12 november natuurlijk hartelijk welkom op een van de vele ijsbanen of zwembaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Foster Parents Plan, David van Eeghen: (020) 5495555, e-mail: eeghend@plan.geis.com. Kijk voor meer info ook op de site: www.fosterparentsplan.nl

03 nov 99 17:14

Deel: ' Foster Parents schaats- en zwemactie voor drinkwater Senegal '
Lees ook