FOSTER PARENTS PLAN

Plan staakt noodgedwongen projecten in Nepal

In de regio's Bhojpur en Bajhang heeft Plan Nepal haar werkzaamheden moeten opschorten wegens toenemende dreiging in de oorlog tussen de Maoïstische rebellen en het Nepalese leger. Een triest dieptepunt in de geschiedenis van Plan International was het overlijden van één van haar programma managers in mei van dit jaar in de Bajhang regio. In de strijd tussen het leger en de Maoïstische opstandelingen in Nepal zijn volgens verschillende bronnen al meer dan vierduizend doden gevallen.

Oorlog
De Maoïstische opstandelingen strijden al sinds 1996 voor afschaffing van de monarchie en de installatie van een volksrepubliek. Na het incident in Juni 2001 waarbij kroonprins Dipendra 10 leden van de koninklijke familie dood schoot, verslechterde de situatie in het land ernstig. Het land bevindt zich momenteel in een guerrilla oorlog. De rebellen aarzelen niet gebouwen, wegen of elektriciteitscentrales op te blazen. Regeringstroepen zijn heel actief in het opsporen en vernietigen van Maoïstische basiskampen. Zowel de Maoïsten als het Nepalese leger worden aangesproken op het schenden van de mensenrechten in het land door internationale hulporganisaties. Inmiddels geldt een negatief reisadvies voor deze 2 regio's alsmede voor Banke en Makawanpur.

Plan in Nepal
Plan Nepal zit in 6 regio's in Nepal en voert projecten uit op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, voedselvoorziening en zet zich in voor de rechten van het kind. Ondanks de gespannen situatie in het land kan Plan haar werkzaamheden in 4 van de regio's (Banke, Bara/Rautahat, Morang/Sunsari en Makwanpur) redelijk tot goed uitvoeren. De situatie verslechterde in de Bhojpur en Bajhang. In Bhojpur werd bij één van de aanvallen door de Maoïstische rebellen alle papieren vernietigd, waaronder alle informatie over de sponsorkinderen. Verder werd het meubilair vernield dan wel weggegeven en werden de Plan medewerkers door de rebellen dringend verzocht het dorp te verlaten. Als reden voor dit vertrek werd aangegeven dat het Plan programma de politieke mobilisatie in de weg zou staan.

Plan Nepal zal zich terugtrekken uit Bajhang omdat de situatie er de afgelopen jaren steeds bedreigender is geworden. Nadat een medewerker van Plan Nepal in mei werd vermoord, is besloten de projecten in Bhojpur en Bajhang te stoppen.
Plan Nederland (Foster Parents Plan) sponsort 8792 kinderen in totaal in Nepal, waarvan 2105 in Banke en Bhojpur. Plan Nepal concentreert zich momenteel op de projecten in de stabielere regio's en probeert voor zover mogelijk haar projecten in Bhojpur en Bajhang af te ronden. Sponsors van kinderen in de betreffende regio's worden hiervan op de hoogte gebracht.

15 jul 02 16:51

Deel: ' Foster Parents staakt noodgedwongen projecten in Nepal '
Lees ook