Momentopnamen
Foto's en gedichten met grote zeggingskracht

In Kasteel Groeneveld is van 3 april t/m 6 juni 1999 een tentoonstelling te zien met werk van Ada Cathcart-Benting. Foto's van de Langbroeker Wetering, van de zee, van bomen, foto's van de natuur. Steeds gefotografeerd vanuit een andere invalshoek, in een ander jaargetijde, met een andere lichtval. Ada Cathcart ontdekt steeds iets nieuws in 'het gewone'. Een boeiende serie foto's is het resultaat, zeker in combinatie met de gedichten die zij zelf schreef. Het zijn momentopnamen in de tijd van haar leven.

Thijsse als inspirator
Reeds lang voelt Ada Cathcart-Benting zich zeer betrokken bij alles wat groeit. Steeds valt er iets nieuws te ontdekken. Daar even bij stilstaan vindt zij van belang.
Haar interesse voor de natuur en de poezie werd al vroeg gewekt door o.a. het Thijsse-album van Verkade: 'De bloemen en haar vrienden', waaruit zij plaatsjes natekende en het kleengedichtje van Guido Gezelle; 'mij spreekt de blomme een tale'.
Fotografie is voor haar het medium om verder te oefenen in het waarnemen. Zij is vooral op zoek naar de verwondering en wordt geboeid door de verandering die altijd aanwezig is waar leven is. Zij wil graag verrast worden.

Soms is er eerst het gedicht
De gedichten naast de tentoongestelde foto's zijn ontstaan door het beeld wat een foto haar aanreikt, maar soms vertolkt de foto iets van haar woorden en gevoel waaruit een gedicht is gegroeid.
Over haar werk zegt zij: 'mijn foto's en gedichten van 'momentopnamen' in de tijd van mijn leven, zie ik als een middel om voor mijzelf en ook aan mezelf te werken. Mijn werk is niet altijd op even gemakkelijke momenten ontstaan. Sommige van deze momentopnamen raken mij steeds opnieuw en vangen daarmee mijn echte aandacht.

Momentopnamen
Foto's en gedichten van Ada Cathcart-Benting
Kasteel Groeneveld - Baarn

3 april tot en met 6 juni 1999
Telefoon: 035 - 54 20446
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
zaterdag, zondag en feestdagen 12.00 - 17.00 uur
maandag gesloten
Museumjaarkaarthouders gratis toegang

Deel: ' Foto's en gedichten in Kasteel Groeneveld '
Lees ook