Fouten van de IND leiden tot verbijsterende conclusie


RODEN, 20171025 -- Twee broers uit Afghanistan vinden elkaar terug in Nederland. Zij zijn als enigen overgebleven van hun familie. De oudste mag blijven, de jongste moet terug naar Afghanistan. Lees hoe fouten van de IND tot een verbijsterende situatie leiden.

In 2010 arriveert Ahmad na een onvoorstelbaar zware en onzekere tocht van maanden in Nederland. Hij is gevlucht uit Mazar-i-Sharif in Afghanistan, via Pakistan, Iran, Turkije, Griekenland en diverse Europese landen. In Amsterdam laat zijn ‘gids’ hem aan zijn lot over. Hij is dan 16 jaar. Hij vertelt aan de IND zijn verhaal en krijgt vrij snel een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Op basis van het Verdrag van Dublin heeft hij recht op asiel. Hij wordt in Afghanistan met de dood bedreigd vanwege een eerwraakkwestie met een meisje uit ‘betere’ Pashtun-kringen. Ahmad zelf maakt deel uit van de onderdrukte Hazara-gemeenschap.

Gedocumenteerd en goedgekeurd door de IND

Het verhaal van Ahmad is gedocumenteerd en goedgekeurd door de IND in 2010. Ahmad heeft als 16-jarige jongen het Pashtun-meisje niet vermoord, niet geslagen, niet mishandeld, niet gestalkt, niet beledigd, niet bestolen en niet bedrogen. Nee, Ahmad was verliefd op het meisje en heeft ingestemd met haar voorstel om seks te hebben met elkaar. Het meisje hoopte op deze manier een huwelijk met Ahmad te kunnen afdwingen bij haar ouders.
De gevolgen van deze onbezonnen puberactie hebben Ahmad en het meisje niet doordacht. Het meisje werd na enkele weken uitgehuwelijkt aan een neef. Deze neef stelde al snel vast dat ze geen maagd meer was. Vanaf dat moment meent de Pashtun-familie van de neef – geheel volgens de tradities van het land - wraak te mogen nemen door de dader en zijn directe Hazara-familieleden te vermoorden.

Sayed voelt dat er gevaar dreigt

Ahmad vlucht halsoverkop het land uit. Hij is niet meer in de gelegenheid afscheid te nemen van zijn moeder en zijn broertje Sayed. Hij vertelt de IND dat hij zich ernstig zorgen maakt over zijn jongere broer. Sayed is dan 11 of 12 jaar. Als zijn broertje ouder wordt, zo laat Ahmad in zijn IND-dossier vastleggen, wacht hem hetzelfde lot. Nadat zijn broer is verdwenen uit Afghanistan, begrijpt Sayed niet precies waarom, maar voelt en merkt hij, dat er gevaar dreigt voor hem en zijn moeder.

Lees het volledige verhaal - met diverse verwijzingen, onder andere naar het recente rapport van Amnesty International over de levensgevaarlijke situatie in Afghanistan - via deze pagina 'Het verhaal van Ahmad en Sayed' http://www.consonante.nl/ahmad-en-sayed.

[Fouten van de IND leiden tot verbijsterende conclusie]


Deel: ' Fouten van de IND leiden tot verbijsterende conclusie '
Lees ook