Gemeente Ede

Frank Steijns speelt eerste viool op beiaard

Frank Steijns, eerste violist van het Johann Strauss orkest van André Rieu, bespeelt woensdag 18 juli om 19.00 uur de beiaard in de toren van de Oude Kerk in Ede. Als violist bij André Rieu kan Frank Steijns het niet laten woensdag ook enkele 'pop'-klassieke werken ten gehore te brengen. Tenslotte is de beiaard ook een instrument voor een groot publiek en de klassieke evergreens als de Tango Tzigane van de Deense componist Jacob Gade (beter bekend als 'Jalousie') en de Second Waltz klinken uitstekend op de beiaard waarmee het concert sprankelend en fris wordt afgesloten.

Het complete programma is als volgt:


* Staf Nees: Suite voor beiaard (voorspel, volkslied, ballade, Vlaamse dans)

* J.S. Bach: Chaconne in d BWV 1004

* Jean Lambrechts: Intrada, Variaties en Fuga over 'Rosa wilde gij dansen'

* Kors Monster: Mélancholie dAutomne

Drie beroemde dansen:
Giacomo Rossini: La Danza
Jacob Gade: Tango Tzigane
D. Shostakovitch: The Second Waltz

Zoals gebruikelijk is het spel van de beiaardier weer te zien op een TV-scherm in de hal van de toren of, bij mooi weer, buiten op de luisterplaats.

Naast het werken met André Rieu, is Frank Steijns stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Hij studeerde viool aan het Lemmensinstituut in Leuven en beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 1991 het einddiploma behaalde met grote onderscheiding.

Tijdens de jeugdmanifestatie september vorig jaar brachten Frank Steijns en Boudewijn Zwart het winkelend publiek tot groot enthousiasme door hun optreden in de Grotestraat op reizende beiaard en piano, waarbij geen verzoek van het publiek hen te gek was. O.a. nummers van de Beatles werden door beide rasmuzikanten ten gehore gebracht. Zaterdag 18 augustus zullen zij nogmaals met reizende beiaard en piano in het centrum van Ede te zien en te horen zijn.

Programmaboekjes

Programmaboekjes met het volledige programma en informatie over de beiaard, de beiaardiers en de te spelen muziekstukken kunt u gratis verkrijgen in het raadhuis op de gemeentelijke afdeling Cultuur, Kunsten en Gemeentearchief, de Openbare Bibliotheek, het Muziek- en Danscentrum Ede, het VVV-kantoor en bij de toren vóór en tijdens de concerten.Ede, 18 juli 2001

Deel: ' Frank Steijns speelt eerste viool op beiaard in Ede '
Lees ook