LIP terug in Benelux


Legendarisch Frans horlogemerk in ere hersteld

ROTTERDAM, 20091126 -- Het legendarische Franse horlogemerk LIP is terug van weggeweest. LIP kent een indrukwekkende geschiedenis, had beroemde fans en heeft een tijdloos boegbeeld aan boord in de vorm van de "Mach 2000 Dark Master". Na de herintroductie in verschillende andere landen op meerdere continenten is LIP vanaf nu ook weer in de Benelux verkrijgbaar. De meest populaire modellen uit de jaren 70 van de vorige eeuw zijn opnieuw uitgebracht.

'De Baschmakoff', 'Mach 2000', 'Big Fridge'. Dit zijn de namen van de populairste en beroemdste LIP-horloges. Producten uit de jaren 1970 van het horlogehuis uit Besanon, ontworpen door kunstenaars en architecten en de afgelopen decennia een inspiratiebron voor talloze kopien en look alikes. LIP brengt nu de originelen weer uit.

Historie
De geschiedenis van LIP is nauw verbonden met de Franse stad Besanon. Daar groeide het bedrijf van de familie Lipmann, dat in 1867 officieel werd opgericht, uit tot het nationale horlogemerk; in de jaren 1950 en 1960 had iedereen in Frankrijk een LIP en het merk was tot ver over de landsgrenzen populair. LIP heeft in sociaal en politiek opzicht Franse geschiedenis geschreven. En dankzij de wonderlijke designnoodgreep van Fred Lip(mann) aan het einde van de jaren 1960, wordt het merk vandaag gezien als een wereldmerk met een eigen signature die ook in de 21e eeuw nog altijd voor succes zorgt. Creativiteit en originaliteit staan hoog in het vaandel.

Hoogtepunten
Zoals vaker bij horlogemerken is een relatie met de militaire sector belangrijk onderdeel van de groei. Vanaf 1914 droegen de officieren van de Franse artilleriedivisie LIP horloges. Rond die tijd ontstond ook een relatie met de Franse luchtvaartindustrie; LIP maakte vliegtuiginstrumenten. Een ander hoogtepunt dateert uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. De Franse overheid wilde Winston Churchill een cadeau geven dat de uitmuntende Franse technologie representeert en koos daartoe een LIP-horloge. In 1952 presenteert LIP de 'Electronic', een elektronisch horloge dat gedragen werd door de presidenten Charles de Gaulle en Dwight Eisenhower. In 1973 kwam LIP zelfs nog met het eerste Franse quartzhorloge, om de Japanse en Amerikaanse concurrentie het hoofd te bieden.

Roger Tallon, Franois de Baschmakoff, Prisca Briquet
Fred Lip gaf, als noodgreep gedreven door financile problemen, eind jaren 1960 industrieel ontwerpers, architecten, kunstenaars en grafisch ontwerpers carte blanche om LIP-horloges te ontwerpen. Het merk maakte zo een ommezwaai van klassiek naar design. Van de ontwerpers die tussen 1969 en 1977 voor LIP ontwierpen (Prince Franois de Baschmakoff, Roger Tallon, Isabelle Hebey, Michel Boyer, Marc Held, Michel Kinn en Rudi Meyer) maakten Roger Tallon (mach 2000) en Franois de Baschmakoff (de "de Baschmakoff's") de meest historische modellen. Ook Isabelle Hebey drukte haar stempel op LIP, met dameshorloges. Alle ontwerpen ademen de opwinding van de dynamische tijd, waarin de luchtvaart, ruimtevaart, computers en popcultuur de toekomst hadden. De horloges van weleer zijn onder vintage verzamelaars nog altijd populair en leveren hoge prijzen op.

2009
LIP ging eind jaren 1970, ondanks het grote succes van de designhorloges, uiteindelijk toch ten onder ten gevolge van de quartzcrisis - een crisis die horlogehuizen over het hele Europese continent hard raakte door de massale productie van quartzhorloges in Azi. Maar de producten uit die laatste periode vormen nu weer de basis van een ijzersterk merk, waarop de term tijdloos zonder meer van toepassing is. Het Mach 2000 concept van Tallon heeft geleid tot een complete collectie, het "de Baschmakoff" horloge is een klassieker die weer in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is en de huidige creatief directeur, Prisca Briquet (die een aantal oude modellen restylede) voegde met de "Mythic" een eigen ontwerp toe aan de collectie. Het assortiment is te bekijken en downloaden op de website van LIP Benelux (www.lip-horloges.nl), waar ook de reguliere verkooppunten te vinden zijn. De horloges van LIP zijn voornamelijk uitgevoerd met quartzuurwerken en kosten tussen de 150,- en 349,-.

LIP Horloges


Deel: ' Frans horlogemerk LIP terug in Benelux '
Lees ook