Fresh Water Mill verhuist naar Colombiaans eiland


De molen die drinkwater én elektriciteit maakt

Leeuwarden, 20151001 -- SolteQ Energy heeft de testfase van de Fresh Water Mill afgerond. Deze windmolen maakt drinkwa-ter van zeewater, brak water en/of afvalwater. En tegelijkertijd produceert de molen groene stroom. Deze wereldprimeur verhuist eind oktober 2015 vanuit Leeuwarden naar het Colombiaanse eiland Johnny Cay.

SolteQ Energy maakte de afgelopen maanden gebruik van een demosite in Leeuwarden om de technologie te testen. De testresultaten zijn positief. De molen produceert minimaal 400 M³ water per dag en maximaal 40 kW elektriciteit. Daarmee is de Fresh Water Mill een perfecte oplossing voor gebieden waar behoefte is aan drinkwater en waar voldoende wind is. “SolteQ Energy verplaatst de molen eind 2015 naar het regionale park Johnny Cay. Dit wordt gefinancierd door Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland. Ruim 350.000 dagtoeristen komen daar in aanraking met deze innovatieve watertechnologie. Ook is wereldwijde interesse voor de Fresh Water Mill,” aldus Herre Rost van Tonningen.

Ook vestigde SolteQ Energy zich in de Johannes de Doperkerk op WaterCampus Leeuwarden. Wethouder Deinum is erg blij met dit nieuwe bedrijf in Leeuwarden. “SolteQ Energy is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat gebruik maakt van de uitstekende onderzoeksfaciliteiten en demosites in Leeuwarden en Fryslân. Op WaterCampus Leeuwarden kunnen we een bijdrage leveren aan innovatieve oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek. Niet voor niets nemen we deel aan het Innovating City programma van de Verenigde Naties.”

De demoversie in Leeuwarden is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. Partners in dit project zijn Lenntech  (Reverse osmosis), Hydroton (Hydraulische systemen), Hoekstra-Suwald (windmolens), Jovi (machine bewerkingen) en Technische Universiteit van Delft (inbreng van kennis voor de combinatie van de verschillende systemen). SolteQ Energy een lid is van de Water Alliance.


Deel: ' Fresh Water Mill verhuist naar Colombiaans eiland '


Lees ook