Fries Museum verwerft opnieuw brief Mata Hari


LEEUWARDEN, 20100623 -- Na de presentatie van twee brieven begin 2010 is het Fries Museum in Leeuwarden er opnieuw in geslaagd een bijzondere brief van Mata Hari te verwerven. Voor het Fries Museum, dat de grootste collectie origineel materiaal van de beroemde Friezin in huis heeft, is het een bijzondere aanwinst, omdat brieven van Mata Hari zelden op de markt komen. Het museum heeft de hand op deze brief weten te leggen via veilinghuis Bassenge in Berlijn.


In de nu verworven brief schrijft Mata Hari over een contract met het Teatro alla Scala in Milaan, ook in die tijd een van de meest gerenommeerde theaters van Europa. De brief luidt het begin in van het absolute hoogtepunt van Mata Hari's danscarrire: optredens in twee balletten in La Scala, tussen 1 december 1911 en 31 januari 1912. De brief is vermoedelijk geschreven in het najaar van 1911 en is vanaf donderdag 24 juni voor het publiek te zien in het museum.

Mata Hari (Margaretha Zelle, Leeuwarden 1876 - Vincennes 1917) schreef de brief vanuit Neuilly (vlakbij Parijs), waar haar minnaar Rousseau een riante woning voor haar had geregeld. De vertaling van de in het Frans opgestelde brief van Mata Hari luidt:

`Mijne Heren, Aanstaande maandagmorgen om half twaalf ontvangt u bezoek van de heer Mingardi, directeur van de Scala in Milaan, die mij een contractvoorstel zal doen. Ik wil zijn voorstel graag aannemen en daarbij ga ik er vanuit dat de heer Bakst de kostuumontwerpen verzorgt. Toon hem mijn staat van dienst en vertegenwoordig mijn belangen. Mata Hari'.

De aanhef `Mijne Heren' betreft haar impresario Gabriel Astruc, die zij in de brief op de hoogte brengt van de komst van Mingardi. Ze noemt ook Leon Bakst, de beroemde Russische schilder en decor- en kostuumontwerper. Bakst kreeg in die tijd vooral grote bekendheid met de decors en kostuums voor het Russische ballet van Sergei Diaghilev. Uiteindelijk heeft Mata Hari ervan afgezien Bakst in te zetten voor haar kostuumontwerpen.

Mata Hari trad op in twee balletten in La Scala. Ze maakte vooral furore als danseres in de rol van Venus in het ballet Bacchus en Gambrinus van Marenco. De Italiaanse krant Corriere della Sera benadrukt op 5 januari 1912 dat het optreden van Mata Hari `veel interesse heeft gewekt door het exotische [...] en de mate van elegante soepelheid.' Uit het contract van Mata Hari met La Scala, dat is gedateerd 24 oktober 1911 en dat bewaard wordt op Harvard University, blijkt dat zij 3.000 francs verdiende met de optredens, omgerekend is dat nu 10.000 euro.

Fries MuseumNoot voor redacties:

Deel: ' Fries Museum verwerft opnieuw brief Mata Hari '
Lees ook