Frouke Arns nieuwe stadsdichter van Nijmegen

PERSBERICHT 29 januari 2015

Frouke Arns nieuwe stadsdichter van Nijmegen

Frouke Arns is de nieuwe stadsdichter van Nijmegen. Zij volgt Marijke Hanegraaf op en zal twee jaar lang de stad in poëzie proberen te vangen. Arns is de zesde stadsdichter van Nijmegen.

Arns’ eerste optreden als stadsdichter is op dinsdag 3 februari tijdens het Nijmeegs Poëziefeest in de Bibliotheek De Mariënburg. Op deze avond zal ook Ilja Leonard Pfeijffer, schrijver van het poëziegeschenk 2015, het podium betreden. Ruim een maand later opent Frouke Arns het Nijmeegs Boekenfeest, op 7 maart in de Vereeniging, waar ook Dimitri Verhulst, Jelle Brandt Corstius en Maxim Hartman te gast zijn.

Frouke Arns (1964) studeerde Engelse Taal- en Letterkunde in Nijmegen. Ze is tekstschrijver, literair vertaler en dichter. Haar gedichten werden gepubliceerd in onder meer de Poëziekrant, Het Parool en nrc.next. Arns viel met haar werk verschillende keren in de prijzen. Zo won ze onder andere de Meander Dichtersprijs, de literaire prijs van de Stad Harelbeke en de jury- en publieksprijs van de Nijmeegse editie van Aan het woord! In 2013 verscheen haar debuutbundel ‘Mensen die je misschien kent’ bij uitgeverij Marmer. Twee van haar gedichten zijn onlangs opgenomen in de bundel ‘De 100 beste gedichten’ voor de VSB-poëzieprijs. Arns treedt regelmatig op; ze was onder meer te zien op Onbederf’lijk Vers, Dichters in de Prinsentuin, het Wintertuinfestival en het Gedichtenbal.

Nijmegen heeft sinds 2005 een stadsdichter. Merijn Hilte (2005-2006), Victor Vroomkoning (2007-2008), Jaap Robben (2009-2010), Dennis Gaens (2011-2012) en Marijke Hanegraaf (2013-2014) gingen Arns voor. De stadsdichter wordt door het College van Burgemeester en Wethouders aangesteld, na voordracht van Literair Productiehuis Wintertuin en het bestuur van de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen. De stadsdichter dient een landelijk publicerend dichter te zijn, die voldoende erkenning geniet om de functie van ambassadeur van de stad Nijmegen met gezag te vervullen.

Het doel van het stadsdichterschap is: poëzie dichter bij de mensen brengen en Nijmegenaren op literaire wijze aan het denken zetten door stil te staan bij (belangrijke) gebeurtenissen in de stad. Minimaal zes maal per jaar verzorgt de stadsdichter publicatie van stadsgedichten, werkt mee aan educatieve projecten op een aantal Nijmeegse scholen en verzorgt voordrachten bij ‘eenzame uitvaarten’ van Nijmegenaren zonder familie of nabestaanden.

Nijmeegs Poëziefeest

Woensdag 3 februari - 20.00u - de Bibliotheek De Mariënburg

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.obgz.nl/agenda

Nijmeegs Boekenfeest

Zaterdag 7 maart – 20.00u – Concertgebouw De Vereeniging

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.nijmeegsboekenfeest.nl

Deel: ' Frouke Arns nieuwe stadsdichter van Nijmegen '
Lees ook