Uniek boek over natuurlijke bestrijding in de fruitteelt


Eerste boek over natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen ziet licht tijdens Fruitfestival Souvenirs van Eeuwen

FREDERIKSOORD, 20140929 -- Tijdens de tweejaarlijkse fruittentoonstelling Souvenirs van Eeuwen in De Fruithof in Frederiksoord wordt een nieuw boek gepresenteerd “Ziekten en plagen – natuurlijk bestrijden”. Dit boek is resultaat van jaren onderzoek door fruithofmedewerker Jans Koops en voormalig fruitteler Marten Pelleboer. Op zaterdag 4 oktober om 13.30 vindt de feestelijke presentatie plaats in Hotel Frederiksoord, op loopafstand van De Fruithof.

Op zaterdag 4 en zondag 5 oktober is De Fruithof in Frederiksoord voor de dertiende keer toneel van de expositie van oude fruitrassen, onder de noemer ‘Een fruitfestival met pit’. Het draait in De Fruithof om oude fruitrassen, maar het aantal activiteiten daar omheen is uitgebreid met allerlei andere stands, die wel weer gerelateerd zijn aan het thema fruit. Er komen ondernemers met streek- en natuurproducten, jams, keuken- en serviesgoed, kook- en tuinboeken en kunst en creativiteit. De toevoeging maakt de Fruittentoonstelling nog interessanter voor een breder publiek.

De bezoekers kunnen alle informatie krijgen die ze maar wensen en daarnaast de oude rassen proeven. Als de smaak bevalt, dan kunnen ter plekke appelboompjes aangeschaft worden om in eigen tuin de favoriete appelsoort te telen. Wie zelf veel appels in eigen tuin heeft, kan ze meenemen en er tijdens het Fruitfestival sap van laten persen. Er zijn rondleidingen door de boomgaard van De Fruithof, waar liefst 700 oude fruitrassen te vinden zijn. De bomendokter geeft daarnaast informatie over problemen waar telers mee te maken krijgen. De mensen van De Fruithof willen het belang van het bewaren en kweken van oude fruitrassen onder de aandacht brengen en dat gebeurt ook met workshops, cursussen, lezingen en demonstraties.

Er is een film te zien over de herkomst van de appel, en er worden  verschillende lezingen gegeven op pomologisch gebied. ‘Cider van oude Nederlandse appelrassen’ is een lezing door Rob le Rutte, secretaris van IJsselboomgaarden en adviseur Kennis bij de Dienst Landelijk gebied. Rob werkt mee aan een onderzoek naar de cidergeschiktheid van oude (Nederlandse) appelrassen.

Er kan ook geproefd worden van Nederlandse cider. Beer Cider wordt gemaakt in Beerze (Ov) op het gelijknamige landgoed. Omdat Nederland een echt appelland is, maar er in vergelijking met andere Europese landen nauwelijks cider wordt gedronken is Leonard Koningswijk gestart met het maken en promoten daarvan. De productie is op beperkte schaal, volledig artisanaal. De appels komen uit de omgeving van Beerze en het sap wordt vergist op het landgoed.

Zelf sterke drank maken van eigen fruit. Daar kunnen Sandra en Zarko van Alambik alles over vertellen. Drank van Alambik wordt gemaakt van vergistte grondstoffen (fruit of graan) welke met het alambik toestel wordt gedistilleerd. Het is een authentieke en ambachtelijke manier van produceren. Vroeger werd alcohol ook op deze manier gemaakt. Dat geeft het beste resultaat.

Terugkerend gebeuren is het determineren van appel- en perenrassen, waarbij gespecialiseerde pomologen inbrengers van onbekende fruit de juiste naam kunnen geven. De grote meerwaarde van de fruittentoonstelling geeft de locatie in Frederiksoord. Op een terrein van acht hectare zijn meerdere kleinere boomgaarden te vinden, omzoomd door heesters en boswallen. In de verschillende kassen van het complex vindt de tentoonstelling plaats. Vervelen is ondenkbaar, overal is wat te zien en te doen.

De fruittentoonstelling Souvenirs ven Eeuwen, ‘een fruitfestival met pit’ vindt plaats op zaterdag 4 en zondag 5 oktober. De openingstijden zijn op zaterdag van 10 tot 17 uur, op zondag van 11 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,-. Kinderen tot 12 jaar en NPV leden hebben gratis toegang. De Fruithof, Majoor van Swietenlaan 1a in Frederiksoord. Meer informatie is te vinden op www.souvenirsvaneeuwen.nl


Deel: ' Fruitfestival en boekpresentatie in Fruithof Frederiksoord '
Lees ook