Fulltime werken en toch 200 vakantiedagen


Nieuwegein, 20110325 -- De gemiddelde werknemer zit 200 dagen per jaar op kantoor. Maar met de huidige techniek zal dat cijfer de komende tijd sterk dalen. IT-bedrijf Knoworries gaat zover dat medewerkers maar liefst 200 vakantiedagen per jaar hebben. Ze bepalen zelf waar en wanneer ze hun werk doen. Uiteindelijk gaat het erom dat klanten tevreden zijn en collega’s goed samenwerken. En door die nieuwe manier van werken zijn ze aantrekkelijk voor nieuw talent en besparen ze behoorlijk op kantoorruimte.

Het is een totaal andere kijk op de bedrijfsvoering. “N­­ormaal gesproken ben je 200 dagen per jaar op kantoor,” zegt directeur Arjen van Ruiten, “en daar tussendoor heb je vakantie. Wij draaien dat juist om.” Knoworries ziet zijn medewerkers als zelfstandig ondernemers binnen de organisatie: iedereen deelt zelf zijn tijd en taken in, en is verantwoordelijk voor zijn eigen terrein. “Het kan dus best zijn dat een collega vanuit zijn vakantiehuisje in Frankrijk mails beantwoordt of processen opstart.” Deze aanpak heeft succes: de werknemers zijn zeer tevreden en het levert ook nog behoorlijke besparingen op.

Tot 20% besparen op kantoorkosten
Knoworries wil een voorbeeld zijn voor andere bedrijven. “Veel organisaties weten niet goed waar en hoe ze moeten beginnen aan Het Nieuwe Werken. Maar als ze zien dat je tot 20% kunt besparen op bijvoorbeeld kantoorkosten, zien ze wel de mogelijkheden.” Door de focus te leggen op resultaat in plaats van op aanwezigheid, is bij het IT-bedrijf 1/5e van de kantoorruimte overbodig gebleken. Binnenkort verhuist Knoworries dan ook naar een kleinere bedrijfsruimte. “Het nieuwe pand is mooier en praktischer. Het is een omgeving waar je inspiratie opdoet en waar goede ideeën gevoed worden. We betalen dezelfde prijs, maar door de ruimtebesparing krijgen we er een veel betere plek voor.”

Zo trek je talent aan
Naast interessante besparingen levert Het Nieuwe Werken ook een ander voordeel op: door mensen ruimte te geven voor hun eigen sterke punten en interesses, trek je goede mensen en jonge talenten aan. In het begin van het IT-tijdperk draaide alles om dure titels en auto’s van de zaak. Maar daar is verandering in gekomen, het draait tegenwoordig veel meer om de balans tussen werk en privé. Verkoopmedewerker Peter van Vlist. ‘Ik zou nooit meer ergens kunnen werken waar ik niet de verantwoordelijkheid en de vrijheid krijg die Het Nieuwe Werken biedt.’

Technologie faciliteert Het Nieuwe Werken
Knoworries levert en onderhoudt IT-oplossingen die Het Nieuwe Werken ondersteunen. Daarbij kijken ze altijd hoe medewerkers bij een klant het makkelijkst vanachter de computer met elkaar kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld online platforms waarop werknemers bestanden kunnen delen, telefoneren via een online verbinding, of het op afstand afstemmen van agenda’s. Online vergaderen is volgens Van der Vlist vaak zelfs efficiënter: “Het scheelt enorm veel reistijd, en dus vaak files, maar daarnaast komen  mensen via Skype veel sneller tot de kern, wat veel efficiënter werkt.”

Over Knoworries
Knoworries is een IT-bedrijf dat netwerken levert en beheert, en adviseert in kantoorautomatisering. Knoworries is gespecialiseerd in oplossingen voor Het Nieuwe Werken. Daarbij richten ze zich vooral op de gebruikers en hoe zij het makkelijkst kunnen  samenwerken vanachter de computer. Dat gaat van oplossingen om via de computer te bellen tot online platforms waar collega’s samenwerken. Ze leveren de benodigde hard- en software en maken alles gebruiksklaar.

Knoworries is in 1995 opgericht door Jeroen Komen, vanuit de visie dat kennis altijd de oplossing brengt, en daarmee dus ontzorgt. Inmiddels werken er 26 mensen bij Knoworries.

Knoworries


Deel: ' Fulltime werken en toch 200 vakantiedagen '
Lees ook