Fysiotherapeuten en tandartsen wacht omzetstrop in 2014


Dat meldt Zorgverzekering.net

UTRECHT, 20131213 -- Vergelijkingswebsites en zorgverzekeraars constateren dat steeds minder mensen aanvullende zorgverzekeringen afsluiten. Als gevolg hiervan besluiten steeds meer mensen om niet naar de fysiotherapeut of tandarts te gaan, terwijl dat voor hun gezondheid eigenlijk wel nodig zou zijn. Fysiotherapeuten en tandartsen wacht daarom een omzetstrop in 2014.

De consument bespaart

Dat de consument steeds vaker besluit om geen aanvullende verzekering af te sluiten, is volgens Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net te verklaren: “Met een aanvullende verzekering betaal je vaak ook voor zorg die je niet nodig hebt. In tijden van crisis is het niet gek dat mensen ook op de zorgpremie gaan besparen. Wanneer je dan echter zorg nodig hebt die niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt, kunnen de kosten hoog oplopen”. Van der Zee van Zorgverzekering.net voegt daar nog aan toe: “Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat mensen uit kostenoverweging besluiten om zich niet te laten behandelen, terwijl dat medisch gezien wel noodzakelijk zou zijn”.

Fysiotherapeut

Toch gaan steeds meer mensen niet naar de fysiotherapeut vanwege geldgebrek. Deze patiënten hebben dan geen aanvullende zorgverzekering die de kosten dekt en kunnen soms een behandeling niet betalen of vinden het te duur. Het gevolg hiervan is dat fysiotherapeuten vrezen voor een flinke daling in de omzet in 2014, zo blijkt uit een rondvraag onder fysiotherapeuten.

Ook het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) herkent de dalende omzet voor fysiotherapeuten: “We herkennen het geluid van fysiotherapeuten dat (in bepaalde gebieden) minder mensen de fysiotherapeut bezoeken” zegt Daniëlle Elings, woordvoerder van de KNGF. “We zien de afgelopen jaren, vooral sinds fysiotherapie grotendeels uit de basisverzekering is, dat mensen zorg mijden wegens geldgebrek. Daarmee krijgt de patiënt niet de noodzakelijke zorg. Fysiotherapie voorkomt verergering van klachten tegen relatief lage kosten. Door afstel of uitstel, levert de patiënt in op zijn gezondheid. De overheid krijgt hogere kosten voor zijn rekening, omdat cliënten zullen uitwijken naar ziekenhuiszorg die wel in de basisverzekering zit. Wij raden mensen aan goed te kijken naar hun aanvullende verzekering en deze niet zo maar op te zeggen.” aldus Elings van het KNGF.

Tandarts

Dezelfde trend is zichtbaar als het gaat om tandartsverzekeringen. Deze zijn steeds minder populair en mensen kiezen er vaker voor om de eventuele tandartskosten dan zelf te betalen. Toch blijkt ook uit navraag bij tandartsen dat meer mensen ervoor kiezen om minder vaak naar de tandarts te gaan of zich niet laten behandelen. Ook tandartsen staat een omzetstrop in 2014 te wachten.

“Wij herkennen het beeld dat de omzetten teruglopen,” zegt woordvoerder Dianne Paarhuis van de NMT, de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. “Patiënten gaan nog steeds naar de tandarts maar stellen niet acute behandelingen uit. Dat zien we overigens niet alleen bij patiënten die hun aanvullende verzekering opzeggen, maar óók bij patiënten die geen aanvullende verzekering hebben.” De laatste groep heeft meestal op voorhand een afweging gemaakt of zij eventuele kosten voor eigen rekening kunnen nemen. Patiënten die dat niet hebben gedaan en nu hun verzekering opzeggen komen mogelijk in de problemen wanneer tandheelkundige behandelingen toch noodzakelijk zijn. “Als je als patiënt die kosten niet kunt dragen dan is dat heel vervelend. Het is dan ook belangrijk goed af te wegen of je wel of geen aanvullende verzekering neemt.” aldus Paarhuis van de NMT.

Zorgverzekering vergelijken

Het is daarom van groot belang dat consumenten er niet zomaar voor kiezen om hun aanvullende verzekering op te zeggen. Het maken van een onafhankelijke vergelijking is dan ook belangrijk. Op basis van de voorkeur voor diverse aanvullende dekkingen kunnen consumenten op Zorgverzekering.net de verschillende zorgverzekeringen vergelijken en een goede afweging maken.


Deel: ' Fysiotherapeuten en tandartsen wacht omzetstrop in 2014 '
Lees ook