GAIA-LABELINGSBRIGADE VOOR VERBOD OP DWANGVOEDEREN IN ACTIE IN ANTWERPSE, GENTSE, KORTRIJKSE EN BRUSSELSE GROOTWARENHUIZEN

18 december 1999

Persbericht

© GAIA

Gesterkt door de enquêteresultaten van Dimarso waaruit blijkt dat 8 Belgen op 10 een verbod op dwangvoederen voor foie gras willen en 9 Belgen op 10 dwangvoederen dieronvriendelijk en wreed vinden, voerde de labelingsbrigade van GAIA vandaag actie in verscheidene Gentse, Kortrijkse, Antwerpse en Brusselse grootwarenhuizen, die door allerlei reclametruuks de consumptie van foie gras willen doen toenemen. De GAIA-labelingsbrigade labelt foie gras producten met de stickers 'Foie gras is de zieke lever van een gemarteld dier' en 'Product van dierenleed'. GAIA ijvert voor een wettelijk verbod op dwangvoederen voor foie gras.

De consument heeft recht op de informatie dat foie gras een product van dierenleed is en dat eenden en ganzen lijden en ziek gemaakt worden door het dwangvoederen, zoals blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Dierengezondheids- en Dierenwelzijnscomité van de Europese Commissie (hun conclusie: dwangvoederen voor foie gras is zeer schadelijk voor het welzijn van de eenden en ganzen).

GAIA had woensdag jl. een gesprek met Fedis, de belangenorganisatie van de distributiesector. De grootwarenhuizen wilden vorig jaar dat Fedis GAIA zou overtuigen te stoppen met de labelingsacties. In maart vroeg Fedis GAIA daarover te praten. GAIA wil dat de grootwarenhuizen ophouden met het stimuleren van de consumptie van foie gras en dat zij daadwerkelijk bijdragen tot het ontwikkelen van een diervriendelijke(r) foie gras, d.w.z. zonder dwangvoederen, zoals daartoe de aanzet gegeven werd door een Gentse traiteur. Meer dan 9 consumenten van foie gras op 10 zouden een foie gras verkiezen waar geen dwangvoederen aan te pas komt, indien die te koop zou zijn, hetgeen ook blijkt uit de enqu&êcirc;te van Dimarso. Maar aangezien Fedis maanden na het eerste gesprek met GAIA geen enkele concrete belofte of daadwerkelijk positief initiatief kon voorleggen, ziet GAIA geen enkele reden om de acties stop te zetten. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage Paleizenstraat 90 1030 Brussel Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: GAIA@advalvas.be

Deel: ' GAIA-labelingsbrigade voor verbod op dwangvoederen '
Lees ook