Persbericht, 26.4.1999

Na onthullingen dierenverzorger over zorgwekkend lot mensapen

GAIA WIL OPHELDERING OVER LOT EENZAAM OPGESLOTEN CHIMPANSEE MAAIKE EN ANDERE MENSAPEN IN ANTWERPSE ZOO

Waarom zit de arme chimpansee Maaike nu al 19 maanden in afzondering? Waarom verliezen de orang-oetangs van de Zoo van Antwerpen hun haren? Waarom zijn de jongste vier jaar al acht verzorgers bij de mensapen opgestapt? Dit zijn de vragen die een tiental zoo-abonnees zich vandaag stellen in het artikel van de Gazet van Antwerpen.

De dierenrechtenorganisatie GAIA maakt zich grote zorgen over het welzijn van chimpansee Maaike en andere mensapen die volgens een ex-dierenverzorger en abonnees van de Antwerpse Zoo in slechte leefomstandigheden opgesloten zitten.
GAIA wil dat de zoodirectie onmiddellijk opheldering verschaft aan de dierenrechten-organisatie, die acties niet uitsluit indien de zoodirectie zou weigeren in te gaan op dat verzoek. GAIA kreeg ook informatie als zouden er in de Antwerpse Zoo ook nog andere mensapen, die als proefdieren gebruikt werden, opgesloten zitten in bedenkelijke leefomstandigheden. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch heeft een speciale reden waarom hij met zijn eigen ogen wil zien hoe Maaike en de onfortuinlijke mensapen leven in de Antwerpse Zoo.

Hij trekt zich het welzijn van Maaike om heel bijzondere redenen aan: 'In 1985 onthulde ik hoe Maaike en een andere chimpanseebaby meer dood dan levend illegaal in ons land ingevoerd was met het koninklijk vliegtuig. Als geschenk van Mobutu of lokale stamhoofden aan koning Boudewijn. Het Hof had de Antwerpse Zoo discreet gevraagd de apen te komen halen. Eén chimpansee stierf een paar dagen later door uitdroging, Maaike overleefde. Meer dan 50.000 handtekeningen uit de hele wereld eisten dat Maaike zou opgevangen worden in een gespecialiseerd opvangcentrum voor jonge chimpansees in Zimbabwe. Maar verstarde bureaucraten van het Landbouwministerie beslisten Maaike in de Antwerpse Zoo te houden. Maaike heeft er mij toe ge-bracht dierenrechtenactivist te worden. Zonder die hele affaire zou GAIA wellicht nooit bestaan hebben. Maaike's welzijn ligt me dus heel nauw aan het hart. Veertien jaar later zou Maaike, eenzaam opgesloten, wegkwijnen. Men zou haar weggehaald hebben uit een groep orang oetans "omdat ze ze te lelijk zou zijn voor de bezoekers". Zo'n lot verdient ze niet. Ik wil hier het fijne van weten. Maaike, evenals alle andere mensapen, heeft het volste recht op de best mogelijke levenskwaliteit. Het is de plicht van de Antwerpse Zoo deze apen te gunnen waar ze recht op hebben', aldus de GAIA-voorzitter.

Meer info: GAIA (Michel Vandenbosch),
02/245 29 50 - 075/ 45 20 15 - 0477/ 53 42 02

GAIA
90 Rue des Palais
Paleizenstraat 90
1030 BRUSSELS
Tel : 02/245 29 50
Fax : 02/215 09 43
Homepage : http://www.gaia.be

Deel: ' GAIA wil opheldering lot mensapen in Antwerpse dierentuin '
Lees ook