Ingezonden persbericht

PERSBERICHT TENTOONSTELLING

RENÉ JOLINK
8 september tm 13 oktober 2001
opening zaterdag 8 september van 17.00-19.00 uur
en zaterdag 15 september van 17.00 tot 19.00 uur in het kader van gezamenlijke opening galeries

Wij openen dit seizoen met de presentatie van een serie nieuwe schilderijen van René Jolink. Aan de ene kant zijn er beelden van menselijke figuren in actie. Het zijn silhouetten waardoor een abstrahering onstaat van het oorspronkelijke beeld dat Jolink gebruikte: foto's uit een fotoarchief. De actie van de figuren is niet meer precies te achterhalen. Aan de andere kant zijn er schilderijen met verschillende vegetaties, beeldvullende doeken met bladeren die uit de diepte opdoemen en voor het oog van de beschouwer zinderen. Ze vormen een haag waar de figuren tegenover gesteld worden.

Jolink confronteert de kijker met illusie en werkelijkheid en zet hem aan tot denken hierover. Daarbij speelt hij met de eigenschappen van de druktechniek en van de plasticfolie die hij gebruikt. Anders dan in zijn vroegere werken is de basis van een schilderij nu een paneel met een laag spiegelfolie, afkomstig uit de filmindustrie. Daar overheen spant Jolink meerdere lagen transparant plasticfolie waarop het beeld is afgedrukt. Door de verschillende folies ten opzichte van elkaar te verschuiven gaat de voorstelling trillen, komt zij in beweging. De spiegelfolie levert een nieuwe dimensie. Het versterkt de beweging in de werken. Het licht wordt weerkaatst en het werk gaat hiermee een interactie aan met haar omgeving. De toeschouwer die langs het schilderij loopt ziet het beeld bij de verschillende standpunten veranderen.

Jolink maakt schilderijen waarbij hij het klassieke idee van het schilderij als venster op de werkelijkheid verbindt met elementen van de fotografie en de film.


Voor meer informatie of fotomateriaal kunt u contact met ons opnemen. De galerie is geopend van woensdag t/m vrijdag van 10.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 14.00-18.00 uur. U kunt ons bereiken op telnr. 020-6204758, fax 020-6246220, email galerie@de-expeditie.com


En verder:

Zoekwoorden:

Deel: ' Galerie de Expeditie in Amsterdam opent met René Jolink '
Lees ook