Galerie Utrecht exposeert nieuwe collectie van de schilder Luk Kndl


Kndl toont nieuw werk voor het eerst sinds drie jaar

Utrecht, 20080214 -- Wederom heeft Galerie Utrecht de eer een voor de galerie nieuwe en zeer bijzondere kunstenaar te presenteren. Op zondag 24 februari wordt om 15.00 uur in de galerie op de Oudegracht 340 een expositie geopend met werk van de uit Tsjechi afkomstige en in Parijs woonachtige schilder Luk Kndl. Na drie jaar aan zijn nieuwe ouevre te hebben gewerkt wordt een selectie van zijn schilderijen getoond bij Galerie Utrecht. Zijn schilderijen komen voort uit de Bohemien - Gotische traditie en zijn stevig verankerd in de Tsjechische Barok. Kndl heeft ook sterke verwantschap met het magisch realisme en het surrealisme.

Zelf zegt Luk Kndl (Praag, 1944) dat hij zijn schilderijen als een soort ballade componeert, waarbij men geneigd wordt tot overdenking en die provoceert, vermaakt en altijd een meervoud aan vragen oproept.

Genspireerd door de rijke verzameling Europese kunst en curiosa van de keizer Rudolph II, die het Heilige Roomse Rijk vanuit Praag regeerde aan het einde van de zestiende eeuw en begin van de zeventiende eeuw, werkt Kndl in de traditie van de oude meesters. De verschillende elementen die Kndl in zijn veelal grote doeken combineert doen inderdaad denken aan een rariteitenkabinet die in veel verzamelingen te vinden was in de zestiende en zeventiende eeuw. Daarnaast heeft zijn werk tevens verwantschap met de vanitas stillevens uit de zeventiende eeuw.

Hij wordt ook wel een moderne Hieronymus Bosch genoemd en in zijn werken zijn dan ook allerlei vreemde wezens te vinden zoals de mythologische chimaera of de eenhoorn. Daarnaast vinden exotische vogels en verschillende katachtige beesten een weg in het mysterieuze universum dat Kndl schept.

Luk Kndl werd in 1944 in Praag geboren en studeerde aan de Praagse kunstacademie van 1959 tot 1963. Vervolgens studeerde hij van 1963 tot 1969 aan de Academie voor Toegepaste Kunsten, tevens in Praag, en behaalde in 1969 zijn diploma aan de Academie voor de Schone Kunsten. Tijdens zijn studie bezocht hij Nederland en Frankrijk alwaar hij zich in 1975 vestigde.

Zijn indrukwekkende oeuvre is niet onopgemerkt gebleven. Vele prijzen en eerbewijzen volgden dan ook. Zo ontving hij de Bronzen Palm gedurende het kunstfestival in Brussel in 1973, werd hem in 1987 de National Council Prize van het Internationale Prijs van Monte Carlo overhandigd en was hij in 1992 de eregast tijdens het Internationale Kunst Festival in Osaka.

Luk Kndl heeft gexposeerd in o.a. Frankrijk, Hongkong, New York, Australi en Japan en zijn werk is in verschillende Franse museale collecties te vinden.


Deel: ' Galerie Utrecht exposeert nieuwe collectie van de schilder Luk Kndl '
Lees ook