Gamma Citroën Xsara ingrijpend geherstructureerd

(28 Mei 1999)

PERSBERICHT:

Citroën heeft het gamma van het populaire middenklasse model Xsara op ingrijpende wijze opnieuw gestructureerd. Met ingang van het magische modeljaar 2000 telt het leveringsprogramma in totaal 40 in plaats van de huidige 52 versies, waardoor de keuze voor de consument een stuk wordt vereenvoudigd. Voortaan kan de koper van een Citroën Xsara Coupé in hoofdlijnen kiezen tussen een sportief uitrustingsniveau of een uitrusting toegesneden op met name comfort. Alle Xsara's zijn bovendien voorzien van standaard ABS en vier airbags. Tevens maakt een nieuwe, direct ingespoten turbodieselmotor zijn opwachting, evenals een nieuwe automatische transmissie. De Citroën Xsara modeljaar 2000 is leverbaar vanaf juni dit jaar.

Door de herstructurering van het gamma van de Citroën Xsara verdwijnen twaalf van de huidige 52 uitvoeringen uit het leveringsprogramma. Eén van de belangrijkste wijzigingen betreft het verdwijnen van de Ligne Seduction. Van de leemte die daardoor ontstaat profiteert de basisversie van de Citroën Xsara. De standaarduitrusting van deze uitvoering wordt opgewaardeerd en voorziet vanaf het modeljaar 2000 ook in afstandsbediening voor de centrale deurvergrendeling, elektrisch te bedienen voorportierruiten en een eveneens elektrisch te verstellen rechterbuitenspiegel. Tevens is de basisversie van Xsara voortaan uitgerust met nieuwe stoffen bekleding van het type Omega. Niet langer tot het leveringsprogramma behoren verder de basisversies van de 1.6i Coupé en de 1.8i Automaat en 1.9 TD in zowel de Coupé, Berline en Break basis-uitvoering. Ook wordt met ingang van het modeljaar 2000 afscheid genomen van de 1.8i 16V VTS Berline en Coupé.

Tot het meer compacte en daardoor voor de consument beter inzichtelijke gamma van de Citroën Xsara voor het modeljaar 2000, behoren diverse nieuwe uitvoeringen. Toegevoegd worden onder meer de 1.8i 16V en 2.0i 16V (99,3 kW/135 pk) Break Exclusive. Eveneens uitgerust met de 135 pk variant van Citroën's twee liter viercilinder zestien klepper is de debuterende Citroën Xsara 2.0i 1 6V Berline Exclusive. Als optie is voor de Exclusive versies een luxepakket leverbaar. Dit bestaat uit in de carrosseriekleur uitgevoerde bumpers en flankbescherming, zwarte raamomlijsting ter hoogte van de B-stijl, een met leer omrand stuurwiel en 'houtlook' accenten op diverse plaatsen in het interieur.
Geheel nieuw is tevens de VTR Coupé. De dynamische driedeurs versie van de Xsara van dit uitrustingsniveau beschikt benevens de standaardvoorzieningen van de basisversie over mistlampen voor, in de kleur van de carrosserie uitgevoerde buitenspiegels en achterspoiler en afhankelijk van de gekozen motorisering, speciale wieldeksels of lichtmetalen velgen. De stoelen en in twee ongelijke delen (1/3-2/3) wegklapbare achterbank met hoofdsteunen van de VTR zijn bekleed met stof van het type Isère. Tot het instrumentarium behoort naast een digitaal klokje ook een toerenteller. Deze is evenals de snelheidsmeter voorzien van een witte achtergrond. Anders dan de basisversie is de Citroën Xsara VTR Coupé uitgerust met een afsluitbaar dashboardkastje en een chroomkleurige versnellingspookknop. De sportieve driedeurs Xsara VTR is vanaf juni leverbaar met naar keuze de 1.4i, 1.6i of 1.8i 16V benzinemotor, dan wel de gloednieuwe twee liter direct ingespoten turbodiesel en de reeds bekende 1.9 TD-motor.
Behalve een sportief onderstel, zijn de 1.8i 16V VTR en de 2.0 HDi VTR standaard voorzien van lichtmetalen velgen.

De moderne 2.0 HDI krachtbron komt naast de huidige 1.9 turbodiesel in de Citroën Xsara. Net als deze conventionele zelfontsteker levert de direct ingespoten turbodiesel een maximum vermogen van 66 kW (90 pk) bij 4.000 toeren per minuut. Daarentegen levert de nieuwe HDI met Common Rail techniek meer koppel bij een lager toerental. Het optimum aan trekkracht bedraagt 205 Nm (21,3 mkg) en wordt al geleverd bij 1.900 omwentelingen per minuut. Dankzij de modernste dieseltechniek is de 2.0 HDI bovendien zuiniger dan zijn voorganger. De nieuwe twee liter direct ingespoten turbodiesel is leverbaar in alle carrosserievarianten van de Citroën Xsara.

Nieuw voor het modeljaar 2000 is ook de automatische transmissie in de Citroën Xsara, deze is gekoppeld aan de 1.6i (90pk) benzinemotor en vervangt de 1.8i automaat versies welke met één schakelprogramma was uitgerust. De volledig zelfstandig schakelende, elektronisch geregelde versnellingsbak is identiek aan het exemplaar dat wordt toegepast in de Xantia en is voorzien van drie schakelprogramma's: Normaal, Sport en Sneeuw.

De Xsara Coupé modeljaar 2000 is er vanaf Fl. 31.550,-. De prijzen voor de basisversies van de Berline en de Break bedragen respectievelijk 32.550,- en 33.950,- gulden. De vanafprijs voor de sportieve Coupé VTR-versie bedraagt Fl.32.550,-.

Zoekwoorden:

Deel: ' Gamma Citroën Xsara ingrijpend geherstructureerd '
Lees ook