Persbericht

Ganzenexcursies in de Gelderse Poort

In wintermaanden arriveren grote aantallen wilde ganzen in het gebied rondom Nijmegen om te overwinteren. Geïnteresseerden kunnen deze fascinerende dieren op een comfortabele manier van dichtbij bekijken. Het Natuurmuseum Nijmegen en het NABU-Naturschutzstation uit Kranenburg organiseren op verschillende zondagen in januari en februari 2000 busexcursies naar de ganzen in de Gelderse Poort.

In het museum worden de deelnemers ontvangen met koffie, waarna ze een brochure krijgen met allerlei wetenswaardige details over het gedrag van de ganzen. Vervolgens rijdt de bus door het rivierengebied ten oosten van Nijmegen. De deskundige gids speurt de lucht af naar formaties gakkende ganzen die in kenmerkende v-vluchten de hemel sieren. Ondertussen vertelt de gids allerlei details over deze wintergasten. Er is echter ook oog voor andere vogelsoorten die de deelnemers tegenkomen in het rivierengebied, zoals nonnetjes, smienten en wintertalingen. Onderweg stopt de bus, zodat men de ganzen met verrekijker en telescoop van dichtbij kan bewonderen. Vanuit de Ooijpolder vervolgt de bus zijn weg naar de Duffelt in Duitsland. In Kranenburg bezoeken de deelnemers een expositie over ganzen.

Tijdens de wintermaanden logeren maar liefst 80.000 kolganzen en rietganzen in de Gelderse Poort. Dit natuurontwikkelingsgebied is uitgegroeid tot één van de belangrijkste pleisterplaatsen voor ganzen in West-Europa. Dergelijk grote groepen grazende dieren staan garant voor een fascinerend schouwspel. De overwinterende vogels trekken dan ook ieder jaar veel bekijks. Grote getallen toeristen trekken het winterverblijf van de ganzen in om de vogels te bewonderen.

De ganzen bouwen in de wintertijd energiereserves op. Die hebben ze nodig voor de trek terug naar hun broedgebieden in Siberië. Een gans verbruikt echter relatief veel energie bij het opvliegen. De ganzentoeristen verstoren helaas voortdurend de rust in het gebied. Het vluchten als gevolg van verstoringen brengt dan ook de opbouw van voldoende energie-reserves in gevaar. Auto's veroorzaken lawaaioverlast en opstoppingen op de kleine landwegen. De bus als vervoer-middel verdient daarom de voorkeur. Vreemd genoeg zorgt een bus zelfs voor minder overlast dan wandelaars of fietsers; op een of andere manier vliegen ganzen voor een dergelijk gevaarte minder snel weg

De ganzenexcursies zijn gepland op zondag 9, 16, 23, 30 januari en zondag 6, 13 en 20 februari 2000. De excursies starten om 12.30 uur vanuit het Natuurmuseum en duren ongeveer 3 uur. Volwassenen betalen f 17,50 en kinderen (tot en met 14 jaar) f 12,50. Donateurs en mensen met een NijmegenPas krijgen f 2,50 korting. Voor inschrijving of inlichtingen kan men contact opnemen met het Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121, 6511 ST Nijmegen. Telefoon: 024-3297070. Fax: 024-3297079.
________________________________

Deel: ' Ganzenexcursies in de Gelderse Poort '
Lees ook