Politie Amsterdam-Amstelland

Diamanten terecht
4-9-2001. De zaak van de verdwenen Gassan-diamanten lijkt te zijn opgelost. Inmiddels zijn drie arrestaties verricht en twee koffers met diamanten in beslag genomen. De edelstenen waren verstopt in een kunstwerk in Almere. Op het eerste gezicht is de buit grotendeels of zelfs in zijn geheel teruggevonden. De verdachten zijn de 26-jarige Gassan-medewerker, een 40-jarige man en een 54-jarige vrouw. De laatste wonen samen in Almere. Betrokkenen worden al naar gelang hun rol verdacht van verduistering in dienstbetrekking, diefstal en/of heling. Het onderzoek staat onder supervisie van de officier van justitie van het parket Amsterdam. De verdachten worden donderdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Direct na de verduistering van de edelstenen, zaterdag 4 augustus jongstleden, startte de recherche van bureau Beursstraat een onderzoek. Het rechercheteam bestond continu uit vijf politiemensen. Soms groeide het team zelfs uit tot twaalf man. Het onderzoek richtte zich zowel op het binnen- als het buitenland en leidde tot internationale signalering van de 26-jarige verdachte. Het team kreeg enige tientallen tips binnen.

Gistermiddag rond twee uur kreeg het onderzoek een plotselinge wending. De gezochte Gassan-medewerker meldde zich bij de politie in Zwolle en werd aangehouden. Vervolgens werd hij overgedragen aan het rechercheteam in Amsterdam. Tijdens de verhoren vertelde de verdachte dat hij de edelstenen kort na verduistering had achtergelaten bij het stel in Almere. De vrouw is de moeder van een vriendin van de Gassan-medewerker.

Daarna, aldus de verklaring van de verdachte, nam hij een andere identiteit aan. Hij zat vervolgens onder andere ergens in Duitsland ondergedoken.

Uit de verhoren van de maandagavond in Almere aangehouden verdachten en het daarop volgend onderzoek kwam naar voren dat de diamanten waren verstopt in een kunstwerk aan de Hoge Ring in Almere (in de buurt van de elektriciteitscentrale). Vanmiddag troffen de rechercheurs daar twee koffers met juwelen aan en werd de bij Gassan verdwenen handelsvoorraad grotendeels of zelfs geheel teruggevonden.

De verdere voorlichting in deze zaak wordt gedaan door het parket Amsterdam. Het maken van fotos van de koffers diamanten kan in het belang van het verdere onderzoek niet worden toegestaan. Man dood na val uit raam
3-9-2001. Zaterdagochtend kort na vijf uur is een Amerikaanse toerist overleden na een val uit het raam van een hotel op het Damrak. Het 26-jarige slachtoffer viel van de tweede etage en kwam een meter of zeven lager op straat terecht. Hij overleed ter plaatse. Rechercheonderzoek wees uit dat het om een tragisch ongeval ging. De man was de stad in geweest en had gedronken. Hij verbleef na terugkomst niet op zijn kamer maar bleef op de tweede verdieping op de gang zitten. Vermoedelijk heeft hij het raam in de gang open gedaan, zijn evenwicht verloren en is naar buiten getuimeld.Gevallen kind overleden
4-9-2001. Het kind dat zondagmiddag in de Van Ostadestraat vanuit een woning op de derde etage uit een raam viel, is maandagmiddag overleden in een ziekenhuis. Het jongetje werd na het ongeval met levensgevaarlijke verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht. Aanvankelijk werd zijn toestand stabiel genoemd. De verwondingen bleken echter toch fataal.
Hier volgt het persbericht van maandag.
Kind zwaar gewond na val
3-9-2001. Zondagmiddag is in de Van Ostadestraat een één jaar oud jongetje zwaar gewond geraakt. Hij viel uit een raam op de derde etage. Het kind was op het bewuste adres op visite en is in een onbewaakt ogenblik op de vensterbank geklauterd. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht en opgenomen. Zijn toestand wordt stabiel genoemd.
Woningbrand door kaars
4-9-2001. Maandag kort voor middernacht is op de Prins Hendrikkade een 24-jarige vrouw gewond geraakt bij een woningbrand. Door een brandende kaars vlogen de gordijnen in brand. De bewoonster probeerde tevergeefs het vuur blussen. De gealarmeerde brandweer had het vuur snel onder controle. De bewoonster had verwondingen opgelopen en ging voor medische behandeling naar een ziekenhuis.
Apotheek overvallen
4-9-2001. Een nog onbekende man heeft maandagochtend een overval gepleegd op een apotheek aan de Rozengracht. Hij sprong over de balie, gooide de kassa op de grond en bedreigde het personeel met en mes. Hij maakte kasgeld buit en verdween de Rozengracht weer op. Er raakte niemand gewond.Straatrovers aangehouden
4-9-2001. Vannacht rond halfvijf zijn twee mannen aangehouden die op de Amstel een Schotse toerist wilde beroven. Het duo is achterhaald door de gealarmeerde politie. De verdachten zijn 20 en 21 jaar oud en zitten vast. De toerist werd met een mes bedreigd en moest zijn spullen afgeven. De Schot ging daar niet op in en wist weg te komen. Kort nadat hij de politie had gewaarschuwd, werden de twee aangehouden.

Winkeldieven aangehouden
4-9-2001. Maandagmiddag hield de politie drie mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 21 tot 29 jaar aan. Ze worden verdacht van diefstal van drie leren jassen met een totale waarde van zesduizend gulden. Ze sloegen toe bij een kledingzaak in de Weteringbuurt.

De verdachten gristen de jassen weg uit een kledingzaak en vetrokken in een bordeauxrode auto waarvan de kentekenplaten waren afgeplakt. De winkelier waarschuwde direct de politie. Het signalement van de winkeldieven en hun vluchtauto werd doorgegeven aan de andere politie-eenheden. Agenten traceerden de auto vervolgens bij de Amstelveenseweg. Na een korte achtervolging werden de verdachten in de omgeving van station RAI aangehouden. De gestolen jassen lagen in de auto en zijn inbeslaggenomen. Het vijftal is in verzekering gesteld.Man dood na val van hoteldak
4-9-2001. Vannacht rond 02.30 uur is een 31-jarige Amerikaanse toerist van het dak van een hotel in de binnenstad gevallen. Hij maakte een val van minstens vijftien meter en overleed ter plaatse. Een getuige zag de man voordat hij viel aan de dakgoot hangen en hoorde hem om hulp roepen. Hoe de hotelgast op het dak terechtkwam, is nog niet duidelijk. Tot nu toe wijst niets op een misdrijf. Buurt helpt politie
3-9-2001. Buurtbewoners schoten de politie te hulp bij de achtervolging van een inbreker die vrijdagavond toesloeg in de Jasmijnstraat. De 37-jarige Italiaanse verdachte is in verzekering gesteld en wordt vandaag voor de officier van justitie geleid. De politie stelde een onderzoek in na de melding dat er werd ingebroken bij een woning in de Jasmijnstraat. Bij de bewuste woning stond een raam open. De politie ging naar binnen en trof daar de inbreker op heterdaad aan. De man wist aanvankelijk te ontkomen. Hij vluchtte naar buiten. De politie kreeg tijdens de achtervolging assistentie van verschillende buurtbewoners.
Aanrijding met ambulance
4-9-2001. Maandagmiddag vond op de kruising van de Klaprozenweg Stenendokweg een aanrijding tussen een ambulance en een personenauto plaats. De ambulance was met een patiënt op weg naar een ziekenhuis en voerde zwaailicht en sirene. De 62-jarige bestuurder van de personenauto raakte gewond en is in een ziekenhuis opgenomen. Voor de patiënt die in de aangereden ambulance zat werd een nieuwe ambulance ingezet.
De ambulance reed met verminderde snelheid door rood. De bestuurder gaf weer gas toen het andere verkeer stopte en/of vaart minderde. Plotseling trok de 62-jarige automobilist op en ontstond het verkeersongeval.


Fiets om of stap af
27-8-2001. Met ingang van vandaag wordt in de Leidsestraat een actie gehouden om het fietsen in dit voetgangersgebied tegen te gaan. De komende twee weken zullen politiemensen fietsers waarschuwen om voortaan af te stappen of om te rijden. Na 9 september krijgen mensen die in de Leidsestraat fietsen, zonder pardon een boete van 50 gulden. Klik voor meer informatie op het plaatje.

Zoekwoorden:

Deel: ' Gassan-diamanten terecht, drie personen aangehouden '
Lees ook