Gemeente Amersfoort


14 april 1999

Geboorte olifantje op tweede Paasdag

Op Tweede Paasdag werd voor het eerst in de Amersfoortse dierentuin een olifantje geboren. Het olifantenkoetje kreeg de naam Indra. Na een bliksemsnelle bevalling kwam het diertje om 6.15 uur ter wereld na een olifantsdracht van 660 dagen.

Mario Hoedemaker: "Indra is een vrijdoos eerste klas"

"Dat de geboorte van een olifantje in Amersfoort zou leiden tot vreugde en verwondering, stond buiten kijf. Maar zo'n euforie als nu hadden we toch niet verwacht". Mario Hoedemaker, Zoo-manager van dierenpark Amersfoort, kan er nog niet over uit. Ruim tweehonderd uur na de geboorte van olifantje Indra vertelt hij zijn verhaal: "Een ding staat vast: Indra heeft Amersfoort goed op de kaart gezet".

Aan de wand van het kantoor hangt een jumbofoto van een drinkend olifantenjong. "Geruild met Paul de Leeuw", vertelt Hoedemaker. "Hij wilde een foto hebben van Indra . Ik zei: 'da's goed, maar dan wil ik die grote die daar hangt'. Toen hebben we maar geruild". De Leeuw kwam de olifant op het spoor via radioprogramma Avro's nachtservice. "Daarin had ik al een paar maal verteld hoe het ging met de dieren. Achteraf bleek dat De Leeuw dat programma beluisterde als hij 's avonds naar huis reed. Zo was hij op het idee gekomen.", aldus Hoedemaker.

Dierentuin uit Australië
Hoedemakers kantoor is bezaaid met felicitaties in soorten en maten. Kaarten, foto's en zelfs een maquette van een dierentuin. "Ongelooflijk, al die reacties", zegt de zoo-manager. Hij pakt een boekje. "Kijk, dit hebben we zelf even samengesteld, de afgelopen week. Krantenberichten, brieven, kaarten, felicitaties via Internet, taarten van toeleveranciers en fruitmanden. Zelfs een dierentuin uit Australië liet van zich horen".

Alsof ze het roken
"Tweede paasdag is altijd een drukke dag voor ons", vertelt Hoedemaker. "Ons record stond op tienduizend bezoekers, maar dat was alweer een aantal jaren geleden. Dit jaar stonden er 13.000 man. Het was alsof ze roken dat het olifantje er was, al voor het landelijk bekend werd." Ook over aandacht van de media had Indra niet te klagen. Kranten en fotografen kwamen in grote getalen langs en maar liefst achttien cameraploegen maakten hun opwachting.

Slurfcontact
Het olifantje Indra is inmiddels voor het eerst buiten geweest. "Donderdag hebben we haar twee keer een uurtje laten kijken. Even slurfcontact laten maken met de rest. Langzaam wordt ze nu gentroduceerd in de groep. Dat gaat prima. Het leuke is dat we onze olifanten op een andere manier leren kennen. Zo hadden we verwacht dat Jula, een jongere meisjesolifant, zich zou gedragen als een puber. Niets is minder waar: zij is een echte tante voor het kleintje en duwt haar zelfs met de kop richting haar moeder. Daarentegen hield degene van wie we hadden gedacht dat ze zich als tante zou gedragen, zich veel meer op de vlakte. Pas nu, na een week, moedert ze een beetje mee."

Bij de eerste tocht naar buiten stonden er naar schatting drieduizend mensen rondom de hekken."Kun je het je voorstellen: dan struikelt zo'n diertje en dan klinkt er uit drieduizend kelen: 'oooooh'. Dat is prachtig. Indra is echt het olifantje van iedereen en dan speciaal van de abonnementhouders. Leuk is dat het olifantje ook zelf geen probleem heeft met mensen. Het is een vrijdoos eerste klas. Geen wonder: al vanaf het eerste begin van haar leven waren het de oppassers die haar overeind hielden, zodat ze haar krachten kon sparen om te drinken. Ze weet niet beter of mensen horen erbij. En dus knuffelt ze ook naar hartelust met mensenhanden. Dat is natuurlijk ook voor de oppassers een unieke ervaring. Hoewel je wel alert moet blijven. Je kunt als de kleine piept, beter niet tussen moeder en kind in staan." "O ja,", besluit Hoedemaker "Schrijf maar dat Indra de komende tijd veel te zien zal zijn. Met goed weer is ze buiten en met slecht weer binnen. Maar ook daar kunnen de mensen kijken. Als het heel erg druk is, gaat soms de deur even dicht, maar we hopen dat iedereen daarvoor begrip heeft. Moeder en kind moeten af en toe even rust hebben".

Deel: ' Geboorte olifantje op tweede Paasdag in Amersfoort '
Lees ook