Gebruik 500 eurobiljetten voor oplossen vluchtelingencrisis


DEN HAAG, 20160208 -- Een investeringsfonds met alle 500 eurobiljetten geeft de Europese Unie genoeg kapitaal om de vluchtelingencrisis op te lossen, aldus de Haagse ondernemer Jos Hendriks. Dat is beter dan het afschaffen van het 500 eurobiljet, zoals de PvdA en de Duitse SPD willen.

Hendriks stelt voor om de 614 miljoen biljetten van 500 euro ongeldig te verklaren en onder te brengen in een investeringsfonds voor crisisbestrijding. Er ontstaat dan een fonds met 307 miljard euro. Het fonds kan dankzij dat kernkapitaal vervolgens voor ruim 3000 miljard euro aan investeringen doen. Als die investeringen 4% opleveren, dan heeft het fonds jaarlijks meer dan 100 miljard euro voor het bestrijden van crises. Dat bedrag is veel groter dan de EU nu kan besteden. Bovendien is het privaat geld dat niet ten koste gaat van de portemonnee van de belastingbetaler.

'Na de Arabische Lente, in 2011, heb ik dit plan al onder de aandacht gebracht van premier Mark Rutte. Toen was al duidelijk dat er grote stromen vluchtelingen naar Europa zouden komen', aldus Hendriks.

Het afschaffen van 500 eurobiljetten staat weer nadrukkelijk op de agenda. De ECB kondigde vorige week aan te gaan onderzoeken waarvoor de biljetten vooral worden gebruikt. Er zijn sterke aanwijzingen dat vooral criminelen gebruikmaken van de biljetten, onder meer voor het financieren van drugs- en mensenhandel. In diezelfde week deed de Duitse SPD de oproep de biljetten af te schaffen. In Nederland zet Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) zich al enkele jaren in voor het afschaffen van 500 eurobiljetten. Morgen stelt hij hierover opnieuw vragen aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

'Het afschaffen van 500 eurobiljetten is een uitstekend plan, maar het is nog beter om daar een oplossing voor de vluchtelingencrisis aan te koppelen. Met mijn plan kan dat.'


Deel: ' Gebruik 500 eurobiljetten voor oplossen vluchtelingencrisis '
Lees ook