Gemeente Zoetermeer

Gebruik nieuwe GFT-containers kan beter!

Sinds begin dit jaar zijn alle bewoners van de hoog- en gestapelde bouw in de gelegenheid om hun Groente-, Fruit- en Tuin(GFT)afval gescheiden aan te bieden. In hun situatie is de naam GFT-afval misschien wat misleidend vanwege het 'Tuin-afval', van een tuin is immers geen sprake!
Maar veel balkonen zijn door bewoners met planten en bloemen opgevrolijkt. En ook het interieur is vaak rijkelijk van planten voorzien. Op enig moment komen deze planten echter ook bij het afval terecht.

GFT-afval

Het GFT-afval wordt, na gescheiden inzameling, verwerkt tot hoogwaardige compost. Dit kan op zijn beurt weer worden gebruikt om de bodemstructuur te verbeteren. Het GFT moet dan wel zo zuiver mogelijk worden aangeboden anders wordt de partij afgekeurd en bestempeld als Rest-afval, met alle financiële gevolgen van dien. De verwerking van Rest-afval is aanzienlijk duurder. Onder GFT-afval wordt verstaan schillen, fruitafval, groetenresten, snijbloemen, plantenafval, doppen van pinda's en noten, eierschalen, oud brood en koffie- en theeafval.

Gebruik GFT-container

Planten die te groot zijn om in de ondergrondse container te passen dienen in stukken die wel passen te worden geknipt. De opening van de container is 20 bij 25 cm. Het beste kunnen bewoners gebruik maken van een bio afbreekbare afvalzak van zetmeel of papier. Deze zakken zijn verkrijgbaar bij grotere supermarkten en hebben een inhoud van ongeveer twintig liter.
Gelet op het voorgaande ten aanzien van hergebruik van GFT zijn plastic zakken of - tasjes vanzelfsprekend uit den boze! Ter voorkoming van eventuele storingen dienen grotere planten e.d. dus op passende wijze worden aangeboden.

Informatie

Bij vragen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met de Klantenservice van de Reiniging, telefoon (079) 346 9899.

Laatste wijziging: 27-03-2003

Zoekwoorden:

Deel: ' Gebruik nieuwe GFT-containers in Zoetermeer kan beter '
Lees ook