Provincie Overijssel

Gedeputeerde Kamperman plant eerste boom Witharen

Gedeputeerde Kamperman plant woensdag 26 februari een boom op het terrein waar de Plantage Witharen moet verrijzen. De boom is het startsein voor de aanleg van het bos dat deel gaat uitmaken van het nieuwe landgoed bij Ommen.

De provincie Overijssel startte in 1999 met het experiment nieuwe landgoederen, omdat landgoederen een bijdrage kunnen leveren aan de groene kwaliteit in de provincie Overijssel. Naast Plantage Witharen zijn er plannen voor drie andere landgoederen: bij Zwolle, Hengelo en Holten. De provincie zal in 2003 het experiment evalueren en aangeven of er een vervolg op komt.

Nieuw perspectief Het initiatief voor Plantage Witharen werd genomen door de heer en mevrouw Sterken. Zij willen hun bedrijf een nieuw perspectief geven door het land om te vormen tot een landgoed met bos en een notenplantage, waar wonen en werken samengaat.

Het nieuwe landgoed zal een versterking zijn van de natuur, het vormt een schakel in de ecologische verbinding tussen de Reest en de Vecht, en het landschap in het Ommerveld. De aanleg van het landgoed betekent ook milieuwinst voor de drinkwaterwinning Witharen.

Plantage Witharen is 15 hectare groot en er wordt 5 hectare aan nieuw bos aangeplant. Het landgoed heeft een functionele opbouw, bepaald door rijen walnootbomen, hazelaars en beschermende bossingels.

Door het aansluiten op het bos van de drinkwaterwinning van Vitens bij Witharen zal het wandelgebied uitgebreid worden met 15 hectare. Voor de wandelaars worden paden aangelegd en enkele eenvoudige plekken om te vertoeven. Op drie locaties is de plantage toegankelijk voor wandelaars, hier kan men tevens de auto of fiets kwijt.

Deel: ' Gedeputeerde Kamperman plant eerste boom Witharen '
Lees ook