Gedeputeerde Scheffer bezoekt recycle kampioenen in de Achterhoek

Arnhem, 7 september 2016

Gedeputeerde Scheffer bezoekt recycle kampioenen in de Achterhoek

Gedeputeerde Michiel Scheffer brengt donderdag 8 september een werkbezoek aan arbeidsontwikkelbedrijf Hameland in Lichtenvoorde en Groot Zevert Vergisting in Beltrum. Twee Achterhoekse pioniers op het gebied van recycling en hergebruik van grondstoffen.

Het werkbezoek vindt plaats in het kader van het nieuwe economiebeleid dat Provinciale Staten vorige maand hebben vastgesteld. Provincie Gelderland investeert de komende 3 jaar 100 miljoen euro in een slimme en schone economie die zorgt voor ‘groene’ groei en duurzame werkgelegenheid.

Hameland

Hameland verbindt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met werkgevers in Oost-Achterhoek. Voor de gemeenten Aalten, Berkelland, Haaksbergen, Oost Gelre, Winterswijk voert Hameland de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit. Hameland heeft de afgelopen jaren een groeimarkt aangeboord: het recyclen van huishoudelijke apparaten. Hameland is hiervoor -als eerste bedrijf in Nederland- Europees gecertificeerd in recycling. Circulaire economie en social return gaan hier hand in hand. Hameland heeft de ambitie om uit te groei tot een recyclehub van Oost-Nederland.

Groot Zevert

Groot Zevert Vergisting is al meer dan 12 jaar een koploper op het gebied van vergisting. Naast duurzame energie produceert het bedrijf vergistte dierlijke mest (digestaat). Dit is een uitstekende voedingsbodem voor de kweek van eendenkroos. De eendenkroos wordt verwerkt in veevoer. Hierdoor kan het soja als eiwitbron in veevoer worden vervangen. Dit zorgt voor verduurzaming van agrarische bedrijfsvoering met een korte kringloop voor nutriënten, mineralen en CO2. Minder bomen die gekapt hoeven worden, minder CO2 uitstoot en minder import van mineralen uit het buitenland.

Afvalloze provincie

Provincie Gelderland wil bedrijven helpen om slimmer en schoner te produceren. Michiel Scheffer: ‘Gelderland wil de 1e afvalloze provincie van Nederland worden. In 2020 moet de helft van de bedrijven de omslag naar afvalloos produceren hebben gemaakt. Minder afval, meer groei, meer banen. Zo maken we samen werk van innovatie.!’

Deel: ' Gedeputeerde Scheffer bezoekt recycle kampioenen in de Achterhoek '
Lees ook