Gedupeerde aardbevingsschade spant kort geding aan tegen NAM

Persbericht KRO-NCRV

Aardbevingsslachtoffer voelt zich gechanteerd en onder druk gezet

Gedupeerde aardbevingsschade spant kort geding aan tegen NAM

Aardbevingsslachtoffer Lambertus Janssens spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). Dat zegt hij tegen het televisieprogramma Brandpunt (KRO-NCRV).

Janssens is al geruime tijd met de NAM in onderhandeling nadat zijn woonhuis in Appingedam onbewoonbaar is verklaard na een aantal zware aardbevingen. Onlangs liet de NAM hem weten dat de maatschappij zijn huis wil opkopen, op voorwaarde dat hij afziet van de lopende rechtszaak tegen de NAM. Lambertus Janssen: "Of ik daar even een handtekening onder wilde zetten. Je wordt financieel helemaal klem gezet, het is pure chantage".

Pieter Huitema van De Haan Advocaten heeft de NAM per brief gesommeerd af te zien van die voorwaarden van de opkoopregeling. “Daar is niet op gereageerd. Daarom spannen we nu een kort geding aan”, aldus de raadsman.

Lambertus Janssens woont nu ruim een jaar met zijn vrouw en vijf kinderen in een huurhuis buiten het aardbevingsgebied. Hij betaalt nog steeds de vaste lasten voor zijn onbewoonbare huis in Appingedam. De huur, die door de NAM werd betaald, wordt stopgezet door de gasexploitant.

Janssens neemt deel aan een massaclaim van gedupeerde Groningers wegens immateriële schade door de aardbevingen in het gebied. Die claim zou hij dus van de NAM moeten laten vallen om in aanmerking te komen voor de opkoopregeling.

Het is de tweede keer in een half jaar tijd dat de NAM voor de rechter wordt gedaagd. Eerder stelde graanboer Sijbrand Nijhoff de NAM en de Nederlandse Staat aansprakelijk voor de aardbevingsschade in het gebied.

De NAM zegt in een reactie zich de situatie van de familie Janssens aan te trekken maar blijft bij de conclusie dat er in dit geval geen sprake is van aardbevingsschade aan de woning. Een woordvoerder van de NAM laat weten dat de gasexploitant zich daarom al zeer coulant heeft opgesteld. "NAM meent met de opkoop en aanvullende vergoedingen ruimschoots tegemoet gekomen te zijn aan de situatie van de familie. Het is spijtig dat de familie dit niet accepteert. Mocht de familie door willen procederen tegen NAM in de immateriële schadezaak dan is dat de keus van de familie", aldus de woordvoerder.

Deel: ' Gedupeerde aardbevingsschade spant kort geding aan tegen NAM '
Lees ook