Geen grenzen aan telewerken


Uniek praktijkvoorbeeld van telewerker vanuit Brazili

BREDA, 20080708 -- Een half miljoen Nederlanders overweegt een andere baan dichter bij huis te zoeken vanwege de steeds langer wordende reistijden. Dit bleek onlangs uit onderzoek dat Randstad door Blauw Research liet uitvoeren. Daarnaast klaagt maar liefst de helft van de forenzen dat hun werkgever onvoldoende mogelijkheden voor thuiswerken biedt. Algemeen directeur Jan Vermeulen van Randstad pleit dan ook voor serieuze aandacht voor flexibele werktijden en thuiswerken om medewerkers tegemoet te komen.

Bij het Bredase internetbureau Netvlies werkt n van haar projectmanagers sinds oktober 2007 op zo'n 9800 km afstand van kantoor: in So Paulo, Brazili. De insteek was vanuit daar alleen enkele projecten af te ronden, maar het telewerken bevalt zo goed, dat Philip en Netvlies besloten hebben deze situatie voort te zetten. "Je hoort mensen vaak praten over telewerken en aansturing op afstand, maar een praktijkvoorbeeld als dit is op dit moment nog erg uniek", aldus algemeen directeur Jochem Vlemmix.

Philip Lomans kan daar naar eigen zeggen zijn werk net zo goed uitvoeren als voorheen: hij stuurt projectteams aan en onderhoudt dagelijks contact met de klanten. 's Ochtends logt hij in op het beveiligde bedrijfsnetwerk en gedurende de dag wordt volop gebruik gemaakt van e-mail, VoIP (Skype, gekoppeld aan een intern doorkiesnummer in de telefooncentrale van Netvlies) en instant messaging (MSN) om te communiceren. Het enige wat ontbreekt in So Paulo is het face-to-face contact met klanten en collega's. Hiervoor is hij dan ook elk kwartaal een paar weken in Breda.

Zowel Netvlies als Philip zijn zeer te spreken over de mogelijkheden en de resultaten van deze manier van werken. Als je het hen vraagt heb je maar drie dingen nodig om succesvol thuis te werken: zelfdiscipline, een resultaatgerichte instelling en een computer met breedbandverbinding.

Over Netvlies Internetdiensten

Het Bredase bureau is in 1997 opgericht door drie zestienjarige scholieren met een passie voor de mogelijkheden die het internet te bieden heeft. Inmiddels heeft het bedrijf 26 medewerkers en mag zij onder meer de Gemeente Breda, Bever Zwerfsport, Het Nederlandse Rode Kruis, Playboy, het Graphic Design Museum, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en Durex tot haar klantenkring rekenen.


Deel: ' Geen grenzen aan telewerken '
Lees ook