Geen kredietcrisis voor kunsthandel


Beleggen in Kunst steeds populairder als alternatieve belegging

SCHIEDAM, 20081119 -- Werkt de kredietcrisis door in de kunsthandel ? Edwin Vote, galeriehouder van Art Gallery Artipico in Schiedam, ziet sinds de kredietcrisis een sterk stijgende vraag naar kunst als alternatief voor aandelen. "Steeds meer clinten benaderen ons met de vraag of in deze tijd van kredietcrisis en mogelijk opkomende recessie het verstandig is om te investeren in kunst". Vote bedrukt dat het dan wel om het zogenaamde kunstzinnige rendement zou moeten gaan, dat wil zeggen het genot dat je hebt van een kunstwerk aan de muur. Zolang je iets koopt wat je mooi vindt, heb je altijd een gegarandeerd kunstzinnig rendement.

Er zijn duidelijke verschillen tussen beleggen in aandelen en in kunst. Een aandeel hang je niet zo gauw aan de muur en een kunstwerk is minder snel om te zetten in geld en onderhevig aan trends. "Kunst kan een hele goede langetermijnbelegging zijn, maar een schilderij stijgt niet van de n op andere dag in waarde", zegt Vote. Zijn advies: "Koop iets dat je mooi vindt. Een eventuele waardestijging is dan mooi meegenomen. Wij werken met diverse kunstenaars waarvan het werk meer dan 15% per jaar in waarde is gestegen, maar net als met aandelen is dat geen harde garantie voor de toekomst".

Kunst is in tijden van een slappe effectenbeurs een alternatieve belegging. Ook past het in het risicospreidingsbeleid in grotere beleggingsportefeuilles. Oorlog en recessie zijn namelijk goed nieuws voor de kunsthandel. De onderzoekers Jianping Mei en Michael Moses van New York University hebben dit met hun Fine Art Index
aangetoond, naar aanleiding van hun onderzoek naar de invLoed van vier oorlogen en zevenentwintig recessies op de prijs van schilderijen. In zware tijden blijken schilderijen een hoger rendement op te leveren dan aandelen. Vote verwacht dat ook uit de huidige kredietcrisis en de mogelijke recessie zal blijken dat meer beleggingstegoeden uiteindelijk omgezet zullen worden in kunst en andere alternatieve beleggingen.

Meer informatie over Beleggen in Kunst: www.beleggeninkunst.nl


Deel: ' Geen kredietcrisis voor kunsthandel '
Lees ook