Gemeente Helmond


8 juli 2002
Geen moskee aan Wethouder van Ebbenlaan

Aan de Wethouder van Ebbenlaan komt geen nieuwe moskee. Dit heeft het college van B&W besloten. De moskee is nu gevestigd in de Blinkersestraat. Het college is van mening dat een nieuwe moskee in deze omgeving een plaats moet krijgen. De plannen rondom de binnenstad worden hierop aangepast.

De stichting Alwakf Islami is al geruime tijd op zoek naar een nieuwe locatie voor een grotere moskee. Hun moskee was gevestigd in de Pistoriusstraat. In verband met de herontwikkeling van de binnenstad, heeft de gemeente dit pand gekocht. Afgesproken werd dat gezocht zou worden naar een nieuwe locatie. Ondertussen vestigde men zich in de Blinkersestraat.

Na diverse locaties te hebben bekeken, stelde het college eind 2001 de locatie aan de Wethouder van Ebbenlaan voor (naast de Leonardusschool). Deze locatie heeft de gemeente samen met de Leonarduskerk in 2000 aangekocht.
De afgelopen periode heeft de gemeente deze locatie op diverse aspecten onderzocht. Nu blijkt dat dit terrein niet voldoende parkeerfaciliteiten, gezien de geldende parkeernorm, kan bieden. Ook de ontsluiting zal problemen opleveren.
Het parkeerterrein rondom de Leonarduskerk zou in het voorstel om de moskee aan de Wethouder van Ebbenlaan te vestigen, ook voor dit doel gebruikt kunnen worden. De nieuwe functie van de Leonarduskerk is op dit moment echter nog niet definitief bekend. Het college wil zich op voorhand niet vastleggen over de wijze waarop het parkeerterrein gebruikt gaat worden. Ook kan gesteld worden dat er geen maatschappelijk draagvlak bestaat voor de vestiging van een moskee op de Wethouder van Ebbenlaan.
Het college wil de stichting echter graag helpen. Zij ziet bij de plannen voor de binnenstad voldoende mogelijkheden om de stichting een geschikte nieuwe locatie aan te bieden.

Zoekwoorden:

Deel: ' Geen moskee aan Wethouder van Ebbenlaan Helmond '
Lees ook