Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Geen reisbeperkingen door SARS

De Wereld Gezondheidsorganisatie geeft aan dat het niet nodig is om in verband met SARS het reizen te beperken.

De meeste gevallen van SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) treden op bij mensen die in nauw contact zijn geweest met een SARS-patiënt. Daarom wordt het risico voor gewone reizigers laag ingeschat. De Wereld Gezondheidsorganisatie vindt negatieve reisadviezen niet nodig. Wel worden reizigers naar China, Hong Kong, Singapore en Canada geadviseerd om ziekenhuizen te mijden. De Europese Commissie benadrukt dat SARS momenteel geen bedreiging is voor de Europese gezondheid.

SARS wordt vermoedelijk veroorzaakt door een paramyxovirus. Dit virus lijkt op het bof- en mazelenvirus, maar het gaat hier om een onbekende variant. Het is nog niet helemaal zeker of dit virus daadwerkelijk de veroorzaker is van de ziekte. De Wereld Gezondheidsorganisatie en andere instituten en laboratoria zijn wereldwijd bezig om te kijken of zij dit kunnen bevestigen.

Het totaal aantal vermoede en bevestigde patiënten is gisteren opgelopen tot 306. Dat aantal is echter onzeker. Het blijkt regelmatig dat het niet om SARS gaat, maar om andere longziekten of aandoeningen bij patiënten. Tot nu toe zijn 10 mensen overleden als gevolg van de ziekte.

Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
1.
Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
Vraag en antwoord, 17-3-2003

Aantal verdachte en bevestigde gevallen SARS 20 maart 2. Aantal verdachte en bevestigde gevallen SARS 20 maart Externe link, 21-3-2003

Engelse site Wereld Gezondheidsorganisatie

Advies aan reizigers over ernstige acute longontsteking (SARS) 3. Advies aan reizigers over ernstige acute longontsteking (SARS) Folder, 20-3-2003

Om de folder op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19399 .

Toenemend aantal gevallen longontsteking SARS
4.
Toenemend aantal gevallen longontsteking SARS
Nieuwsbericht, 19-3-2003

De Wereld Gezondheidsorganisatie meldt een toenemend aantal bevestigde en verdachte gevallen van SARS. In totaal gaat het nu om meer dan 200 gevallen.

Deel: ' Geen reisbeperkingen door SARS '
Lees ook