BROUWERBETIST

Geen verband tussen ongeval en rol reisbegeleidster

Persbericht

Gouda, 31 juli 2002,
Op zondag 28 juli jl. is een truck met Nederlandse toeristen in Kenia betrokken geraakt bij een ongeval. Van de 18 inzittenden zijn 2 personen met zware verwondingen direct na het ongeval overgebracht naar een locaal ziekenhuis. Hun situatie is thans stabiel.

De truck, bestuurd door een Keniase chauffeur in dienst van de organisatie die in opdracht van de Nederlandse touroperator Sawadee Reizen een 29-daagse reis door Kenia verzorgde, raakte in de omgeving van de plaats Nanyuki van de weg, waarna het voertuig kantelde. Naar de toedracht van het ongeval wordt momenteel door de plaatselijke autoriteiten onderzoek gedaan.

De directie van Sawadee Reizen betreurt het trieste ongeval en de twee zwaar gewonde reizigers. Directeur Tom Bosman: 'Nadat direct de zorg voor de zwaar gewonden ter hand is genomen, zijn familieleden in Nederland geïnformeerd. We zijn en blijven betrokken bij het welzijn van onze reizigers'. Hij vervolgt: 'Wij werken in Kenia samen met zeer ervaren en deskundige locale collega's. Wij zijn in afwachting van verder onderzoek ter plaatse naar de toedracht van het ongeluk'.

Onjuiste relatie met arbeidsvoorwaarden
Zowel Sawadee Reizen als acht andere avontuurlijke reisorganisaties in Nederland betreuren het in hoge mate dat FNV Bondgenoten, middels een op 30 juli jl. uitgegeven
persbericht, dit trieste voorval aangrijpt om een relatie te leggen tussen arbeidstijden van reisbegeleiders en de toedracht van dit ongeval. Dit is feitelijk en aantoonbaar onjuist. Naast de chauffeur van de truck zaten twee met het gezelschap meereizende koks. De reisbegeleidster zat samen met de 14 reizigers achter in de truck en kan geen enkel verband met het ongeval hebben gehad.
De reisbegeleidster was op 18 juli jl. aangekomen in Kenia en op 23 juli jl. met deze (en haar eerste) groepsreis gestart. Van enige betrokkenheid, laat staan invloed van vermeende lange werktijden, kan derhalve in het geheel geen sprake zijn.

Constructief overleg
Teneinde in de werktijden van en de beloningen aan de reisbegeleiders meer structuur en transparantie aan te brengen, streeft een werkgroep namens onderstaande avontuurlijke reisorganisaties al sinds 3 jaar opname in de CAO voor de reisbranche na. Aangezien dit tot op heden nog niet tot stand is gekomen is, mede op advies van branche-organisatie ANVR, gewerkt aan een convenant. Naar verwachting zal dit convenant, waarin afspraken over zaken als contracten, werktijden en beloning worden gemaakt, begin september aan betrokkenen kunnen worden voorgelegd.

Deel: ' Geen verband tussen ongeval en rol reisbegeleidster '
Lees ook