Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Geen vogelpest in Laren


17 maart 2003 -
Er is geen Klassieke Vogelpest in Laren. Uit onderzoek is gebleken dat op het bedrijf dat verdacht werd geen besmetting met Vogelpest aanwezig is. Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heft daarom met onmiddellijke ingang de 10-km zone rond het bedrijf in Laren (Gld.) op. In het gebied blijven wel de beperkingen van kracht die overal elders in Nederland gelden.

Op 2 maart 2003 is het bedrijf in Laren geruimd vanwege een ernstige verdenking van Klassieke Vogelpest. Op dat moment is er een 10-km zone rondom het bedrijf ingesteld, waar allerlei beperkende maatregelen van kracht werden, variërend van vervoersverboden van pluimvee en eieren tot een bezoekersregeling voor bedrijven. Tegelijkertijd is het onderzoek op de aanwezigheid van Klassieke Vogelpest gestart. Dit onderzoek is nu afgerond.

Klassieke Vogelpest of Aviaire Influenza is een zeer besmettelijke pluimveeziekte, herkenbaar aan zwellingen aan de kop en hals en aan verkleuring van de kam en de poten. De incubatietijd bedraagt ongeveer tien dagen. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Sinds eind februari zijn in Nederland tot nu toe 52 besmettingen en 35 ernstige verdenkingen geconstateerd.

Deel: ' Geen vogelpest in Laren '
Lees ook