Bayer


Wetenschappers versterken met nieuw onderzoek positie van Bayer

Onderzoek ID-Lelystad: geen zieke runderen door licht verontreinigde entstof van Bayer

SIS-voorzitter Jan Cees Vogelaar verspreidt onjuiste uitspraken

Mijdrecht Het door ID-Lelystad afgesloten en nu door de Stichting IBR/BVD Schade (SIS) openbaar gemaakte onderzoek maakt duidelijk: Ook bij hoge mate van verontreiniging met BVD-virus van de Bayer-entstof tegen de koeiengriep (IBR) zijn geen ziekteverschijnselen bij dieren geconstateerd. Daarom is de door Jan Cees Vogelaar, voorzitter van SIS, gepubliceerde conclusie - dat er een doorbraak voor de getroffen veehouders in hun vorderingen tegen Bayer zou zijn bereikt misleidend en onjuist. Bayer wijst de bewering met kracht van de hand.

Het door SIS openbaar gemaakte laboratoriumonderzoek staat Bayer inmiddels ter beschikking. In het rapport staan verklaringen over mogelijke effecten na toepassing van de entstof van Bayer tegen IBR met onderscheidend hogere experimenteel toegevoegde verontreiniging. Het resultaat: Ook bij een sterk verhoogde kunstmatige verontreiniging van de entstof met BVD-virus kon geen ziekte bij runderen worden vastgesteld. "Het is spijtig dat een nieuwe proef met 32 kalfjes nodig was om algemeen bekende inzichten te bevestigen", benadrukt dr. Dominique Gevaert, Technical Product Manager van Bayer B.V.

Bayer acht de drie bij de rechtbank in Den Haag ingediende vorderingen ongegrond; in tegenstelling tot SIS-voorzitter Vogelaar. Het nieuwe onderzoek bevestigt alle reeds beschikbare resultaten, dat er bij de licht verontreinigde entstof geen verband is tussen de gebruikte IBR-entstof en ziektegevallen. Er bestaat ook twijfel t.a.v. overige beweerdelijke gevallen en SIS-schadedossiers die betrekking hebben op een peiling uit 1999.

Mijdrecht 13 september 2001

Deel: ' Geen zieke runderen door licht verontreinigde entstof Bayer '
Lees ook