Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wapentransporten: Paars-groen liegt er op los (26/03/03)

Geheim verdrag staat los van gebruik Oostendse luchthaven

De N-VA is verontwaardigd over de show die paars-groen opvoert rond de wapentransporten. Terwijl Irakese burgerdoden vallen, blijft paars-groen via de transporten van wapens en materieel actief meewerken aan de oorlog tegen Irak. Met de zogenaamde herziening van het geheim verdrag wordt alles louter zes maanden uitgesteld, wanneer de oorlog al lang afgelopen is, terwijl de regering nu de transporten kan verbieden.

Volgens de N-VA staat het gebruik van de luchthaven van Oostende door het Amerikaans leger volledig los van het geheim verdrag.

Ten eerste heeft minister Michel nog op 19 maart toestemming gegeven aan de Amerikanen om het Belgisch luchtruim te gebruiken. Dat heeft premier Verhofstadt ook letterlijk toegegeven in de plenaire zitting van de Kamer op 20 maart ("le ministre des Affaires étrangères a reçu, hier soir, une prénotification des États-Unis concernant les survols et il ma informé quil les a autorisés").

Wanneer Agalev en SP.A niet langer willen meewerken aan de oorlog tegen Irak dan moeten zij in de regering eisen dat minister Michel deze toestemming intrekt.

Ten tweede blijkt uit de Grondwet dat het geheim verdrag volstrekt ongrondwettelijk is. Het huidig grondwetsartikel 185 stelt: "Vreemde troepen mogen niet dan krachtens een wet tot de dienst van de Staat worden toegelaten, het grondgebied bezetten of er doorheen trekken". Paars-groen argumenteert dat deze bepaling niet bestond vóór de grondwetsherziening van 1993. Dat is een manifeste leugen. Vóór 1993 bevatte grondwetsartikel 121 exact dezelfde tekst.

Het geheim verdrag is dus manifest ongrondwettelijk. En toch laten Agalev en SP.A zich met een kluitje in het riet sturen door akkoord te gaan met een waardeloze herziening van een onwettelijk verdrag.

De N-VA eist de zowel de intrekking tot gebruik van het luchtruim voor Amerikaanse wapen- en troepentransporten als de verwerping van het geheim verdrag.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

Zoekwoorden:

Deel: ' Geheim verdrag staat los van gebruik Oostendse luchthaven '
Lees ook