Internationaal Filmfestival van Vlaanderen

Het 'Geheugen van de Film' staat dit jaar in het teken van geestelijke gezondheid. Het gaat om een reeks opmerkelijke films die op één of andere manier aansluiting vinden bij dit thema. Dat gebeurt onder de noemer van 'Gestoorde Beelden'. Thema's als het beeld van de psychiater in de film, de psychiatrie en de patiënt, het beeld van de patiënt in de samenleving, enz. komen hierbij aan bod. Aanleiding voor dit alles is het door de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg georganiseerde Jaar van de Geestelijke Gezondheid dat in de periode van het festival zijn hoogtepunt hier in België bereikt.

Voor het festival vormde dit de uitgelezen kans om meesterwerken te tonen zoals John Hustons onderschatte intellectuele thriller Freud (1962), over de vader van de psychoanalyse, John Cassavetes' aangrijpende A Woman Under The Influence (1974), Man Of Flowers van Paul Cox (1983) of de verloren gewaande Japanse klassieker A Page of Madness (1926) van Teinosuke Kinugasa - op groot scherm! Verder is er de link naar Orlacs Hände, de stille film van Robert Wiene (1924) die op 14 oktober, met live muziekbegeleiding wordt vertoond.
In de marge van 'Gestoorde Beelden' presenteert Ken Smith Mental Hygiene, drie compilatie-programma's met Amerikaanse voorlichtingsfilms die in de jaren '50-'70 aan de schooljeugd werd vertoond. Dit om hen op het rechte pad te houden.
Tenslotte is er de voorstelling van de stille Duitse klassieker Orlacs Hände met live muziekbegeleiding.
Voor meer info: www.filmfestival.be
Over Orlacs Hände:
www.filmfestival.be/filmfestival2001/evenementen/default.asp?id=2&lang=1

Tickets bij Fnac, www.sherpa.be, Decascoop en vanaf 8 oktober ook in de festivalkassa's van Sphinx en Studio Skoop.

Deel: ' 'Geheugen van de Film' in teken geestelijke gezondheid '
Lees ook