Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Minister Borst: 'Het Gebaar' geldt ook voor Molukkers Minister Borst: 'Het Gebaar' geldt ook voor Molukkers

Minister Borst: 'Het Gebaar' geldt ook voor Molukkers

Ook Molukkers kunnen in aanmerking komen voor 'Het Gebaar'. De Nederlandse regering stelde vorig jaar 385 miljoen gulden beschikbaar voor de Indische gemeenschap. Dit gebaar maakte het kabinet vanwege vermoedelijke tekortkomingen in het Indisch rechtsherstel na de Japanse bezetting.

De eenmalige uitkering is bedoeld voor de bewoners van Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting die zich later in Nederland vestigden. Bij de huidige omschrijving van de doelgroep leek een deel van de Molukkers niet in aanmerking te komen. Zij waren op 1 januari 1967 geen Nederlander. Maar zodra de Nederlandse wetgeving wordt toegepast, moeten deze Molukkers behandeld worden alsof zij Nederlander zijn. Dat stelt de 'Wet betreffende de positie van Molukkers'. Dus komt dit deel van de Molukkers wel in aanmerking voor 'het gebaar'.

De 385 miljoen gulden (175 miljoen euro) is grotendeels bestemd voor individuele uitkeringen. Voor projecten is 35 miljoen gulden (16 miljoen euro) beschikbaar. De uitbetaling van het bedrag zal snel gebeuren, zodat de eerste betalingen nog dit jaar kunnen plaatsvinden. Door de regering is een bedrag van in ieder geval 3.000 gulden (1.361,34 euro) per rechthebbende gegarandeerd.

Zoekwoorden:

Deel: ' Geld ministerie mbt Indisch rechtsherstel ook voor Molukkers '
Lees ook