PERSBERICHT - 02 FEBRUARI 2000

Gelderland wil heffing die direct ten goede komt aan natuur Bezoekers gaan betalen voor de Veluwe

Gelderland wil toeristen in de toekomst laten betalen voor een bezoek aan de Veluwe. De inkomsten komen direct ten goede aan de natuur. Op welke wijze het geld het beste kan worden geïnd, is nog onderwerp van studie.

Entree heffen valt af als mogelijkheid, omdat het niet de bedoeling is een hek om de Veluwe te zetten. Gedacht wordt eerder aan een extra toeslag voor hotel- en campinggasten. Een van de opties is `green label' keurmerken te verstrekken aan hotels en campings die een deel van hun inkomsten doorsluizen naar de natuur. Dat meldt de Apeldoornse Courant.

Experiment
In tal van Europese natuurparken wordt al druk geëxperimenteerd met manieren eco-toeristen te laten betalen voor het onderhoud van die parken. De Veluwe trekt honderduizenden bezoekers per jaar, maar het zijn alleen de horeca en de plaatselijke middenstand die daar profijt van trekken. De lasten - drukte en vervuiling -zijn voor rekening van de natuur.

Met een een zogeheten visitors-payback-system moet er wat de provincie Gelderland betreft meer evenwicht komen in die verstoorde balans. De bezoekersgelden zijn nooit meer dan een druppel op de gloeiende plaat.

Onderhoud
Voor het onderhoud van de Veluwe zijn miljoenen guldens per jaar nodig. De gevraagde bijdragen zullen dan ook vooral een symbolisch karakter hebben, bedoeld om mensen ervan te doordringen dat het instandhouden van natuur geld kost.

Aangenomen wordt dat eco-toeristen best bereid zijn voor de natuur in de buidel te tasten, zolang maar duidelijk is dat het geld daadwerkelijk een groene bestemming krijgt. "Het gaat er niet om toeristen zomaar geld uit de zakken te kloppen. We moeten de bezoekers duidelijk maken dat de heffingen de natuur ten goede komen", aldus een woordvoerder van de provincie.

Deel: ' Gelderland wil heffing die direct ten goede komt aan natuur '
Lees ook