Gelderlander en Radio M weigeren oproep tegen kinderarbeid IKEA

Dagblad De Gelderlander heeft plaatsing van een door de SP aangeboden protestadvertentie geweigerd. En de regionale zender Radio M weigerde de bijbehorende SP-commercial uit te zenden. Advertentie en radio-spot maken deel uit van een grootscheepse protestactie in verband met de opening van de nieuwe IKEA-vestiging in Duiven, aanstaande woensdag. Sinds begin november voert de SP actie tegen het mogelijke gebruik van kinderarbeid bij de productie van IKEA-goederen. De SP eist van de meubelmultinational dat ze garanties geeft dat aan IKEA-artikelen geen kinderarbeid te pas komt.
De advertentie-afdeling van De Gelderlander weigerde plaatsing met als argument o.a.: "IKEA is een goede klant van ons." Omroep Reclame Nederland liet namens Radio M per fax weten: "Hoewel de actie onze sympathie heeft, zullen wij deze commercial niet uitzenden. Wij menen dat wij vanuit onze publieke functie niet mee kunnen werken aan de beschadiging van andere bedrijven en/of personen." De SP is verbolgen over deze vorm van politieke censuur. De Arnhemse Courant, waar de advertentie eveneens is aangeboden, heeft geen problemen met de tekst.

Meer informatie: Chris van Heumen 010-2435010 / 06-54277805 Paul Peters 010-2435554 / 06-53715535

De tekst van de advertentie luidt:

Pas op!
Bij de nieuwe IKEA in Duiven is van alles voor kinderen – behalve een garantie dat IKEA-spulletjes niet door kinderen worden gemaakt. Geef IKEA daarom een rode kaart totdat IKEA wel een garantie tegen kinderarbeid geeft. Meer weten over de actie "IKEA Family, soms wel heel erg jong"? Bel SP, 010-2435555.

De radiocommercial klinkt als volgt:

Hallo, ik ben Iris. Ze zeggen dat bij de nieuwe IKEA in Duiven van alles voor kinderen is. Maar toch ga ik niet. Want ik vond het niet leuk dat de directeur van IKEA niet wil beloven dat zijn spulletjes niet door kinderen worden gemaakt. Andere winkels beloven dat wel. Kinderen moeten niet werken, maar naar school gaan, net als ik. Daarom ga ik voorlopig niet naar IKEA. Meer weten over de actie "IKEA Family, soms wel heel erg jong"? Bel SP, 010-2435555.

Deel: ' Gelderlander en Radio M weigeren oproep tegen IKEA '
Lees ook