Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Specsavers en KNGF Geleidehonden organiseren Guide Dog Art 2009

GELEIDEHOND LEGT 'LAATSTE POOT' AAN KUNSTWERK HENK VEEN

Amstelveen, 7 mei 2009 - You Saved My Life is de toepasselijke titel van een schilderij van kunstschilder Henk Veen dat hij speciaal voor KNGF Geleidehonden maakte in opdracht van Specsavers. Een geleidehond in opleiding legde vandaag de spreekwoordelijke 'laatste poot' aan dit kunstwerk. De bekende Amsterdamse kunstenaar maakte het schilderij van 80 bij 100 cm in zijn eigen kenmerkende expressieve stijl, nadat hij bij KNGF Geleidehonden inspiratie had opgedaan. Specsavers verkoopt vanaf 25 mei reproducties van dit bijzondere kunstwerk via internet en in de bijna 100 winkels door heel Nederland. De opbrengst van deze actie schenkt de optiekketen aan KNGF Geleidehonden.

Kunstschilder Henk Veen is eerder bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen op bezoek geweest om inspiratie op te doen. Hij kreeg toen niet alleen tekst en uitleg over het goede werk dat het geleidehondenfonds doet, maar mocht ook tijdens een simulatie zélf ervaren hoe het is om met een geleidehond te lopen. "Ik werd geblinddoekt en moest een parcours afleggen. Daarbij kreeg ik hulp van een simulatiehond die net zo werkt als een geleidehond. Sindsdien weet ik uit eigen ervaring hoe belangrijk het voor een blinde of slechtziende kan zijn om op een geleidehond te kunnen vertrouwen", vertelt Veen. "Vandaar dat ik mijn schilderij You Saved My Life heb genoemd. Want een blindengeleidehond maakt je leven als visueel gehandicapte een stuk gemakkelijker."

Opbrengst voor goede doel
Het schilderij was bijna af, maar natuurlijk niet zonder de signatuur van één van de geleidehonden in opleiding. Oxa leverde met groene verf aan zijn poot de 'finishing touch' aan het schilderij. "Het kunstwerk van Henk Veen is prachtig en we hopen dan ook dat alle reproducties razendsnel zijn uitverkocht", zegt Ellen Greve, directeur van KNGF Geleidehonden. "Het geld dat we daarvoor van Specsavers ontvangen, komt goed van pas bij het bekostigen van de opleiding van geleidehonden. We zijn ontzettend blij dat Specsavers met dit initiatief aandacht vraagt voor het belangrijke werk van KNGF Geleidehonden en hebben enorme waardering voor de inzet van Henk Veen."

Guide Dog Art 2009
Het is de tweede keer dat Specsavers Guide Dog Art organiseert. Vorig jaar schilderde Hanna Verboom met geleidehonden in opleiding. Haar schilderijen werden verkocht via een internetveiling. Het schilderij van Henk Veen wordt in een beperkte oplage van 100 stuks gereproduceerd en zijn vanaf 25 mei te koop bij de bijna 100 winkels van Specsavers in Nederland. Ook via www.specsavers.nl en www.henkveen.nl kan een luxe artprint worden gekocht. Deze gesigneerde kopieën hebben als afmeting 35.2 x 44 cm en kosten 100 euro per stuk. Ook ontvangt de koper er een certificaat bij dat het om een exclusief werk van Henk Veen gaat.

Over Specsavers Opticiens
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1000 winkels, waarvan op dit moment bijna 100 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. Internationaal verkoopt Specsavers jaarlijks 10 miljoen brillen van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Specsavers-winkels worden geleid door minimaal volledig MBO-gediplomeerde opticiens, die gratis oogonderzoek verrichten.

KNGF Geleidehonden

KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familie of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. Voor meer informatie kunt u de website van KNGF Geleidehonden raadplegen: www.geleidehond.nl.

Over Henk Veen
Kunstschilder Henk Veen - bekend om zijn abstracte en expressieve stijl - is Amsterdammer in hart en nieren. Voor zijn kunst gebruikt Veen acrylverf, spuitbussen, kwast en sjablonen. Slogans zetten de figuren op het doek kracht bij. Zijn kleurrijke doeken hebben als thema muziek, sport, dieren, realiteit, romantiek en 'Sign Art' (tekeningen met verf op doek). Ook maakt Veen regelmatig 'duo-paintings' met collega-kunstenaars. Het meest recente project van Henk Veen doet hij voor de Johan Cruyff Foundation. Johan Cruijff en vele andere bekende Nederlanders schilderden samen met Veen voor dit goede doel.


- EINDE PERSBERICHT -

Deel: ' Geleidehond legt 'laatste poot' aan kunstwerk henk veen '
Lees ook