rijksvoorlichtingsdienst
02 juli 2013 ­ 14:00
gemeenschappelijke economische missie nederland en vlaanderen naar texas
02 juli 2013 ­ 14:00
minister-president rutte en de vlaamse minister-president peeters leiden van 7 tot en met 9 juli 2013 een gemeenschappelijke economische missie naar texas. zij worden vergezeld door minister schultz van haegen van infrastructuur en milieu en de vlaamse minister crevits van mobiliteit en openbare werken. de reis richt zich op de sectoren olie & gas, chemie, havens en smart grids. een handelsdelegatie van ruim negentig nederlandse en vlaamse bedrijven reist mee naar texas. met het trade and investment dinner, seminars en bedrijfsbezoeken worden contacten tussen nederlandse, vlaamse en texaanse bedrijven gelegd en bestaande relaties verdiept.

texas is één van de grootste en snelst groeiende staten van amerika. het is voor nederland en vlaanderen een belangrijke economische partner. de wederzijdse handel tussen de nederlands-vlaamse deltaregio en texas bedroeg in 2012 circa 15 miljard dollar. de economische samenwerking levert tienduizenden banen op aan beide zijden van de atlantische oceaan. vooral in de olie- en gassector bestaat een hechte band tussen houston en de olie-, gas- en (petro)chemieclusters in de havens van amsterdam, rotterdam, moerdijk, terneuzen en antwerpen. ook op het gebied van logistiek, havens, technologische ontwikkeling en innovatie liggen er in texas grote kansen voor het nederlandse en vlaamse bedrijfsleven.

het programma start zondagavond 7 juli met een bijeenkomst voor de nederlandse en vlaamse gemeenschap in houston. maandagochtend 8 juli staat een bezoek gepland aan exxonmobil, een van de grootste olie- en gasmaatschappijen ter wereld. hier wordt een demonstratie gegeven van innovatieve boortechnologieën. de bedrijfsdelegatie uit de smart grid sector bezoekt centerpoint energy, het lokale energie distributiebedrijf. in de middag nemen minister-president rutte, minister-president peeters en de bedrijvendelegatie deel aan een netwerklunch met vertegenwoordigers van amerikaanse bedrijven uit de olie-, gas- en chemiesector. vervolgens openen zij een seminar over smart grids. texas loopt voorop met de uitrol van de smart grid technologie. aan deze slimme energienetten zijn meet- en regelsystemen toegevoegd waardoor vraag en aanbod van diverse typen energie optimaal op elkaar wordt afgestemd.

minister schultz van haegen en minister crevits hebben op hetzelfde moment met een deel van de bedrijvendelegatie uit de havensector een ontmoeting met de houston port authority en andere grote havens bij de federal reserve. hierna verenigt de delegatie zich voor een bezoek aan vopak. dit van oorsprong rotterdamse bedrijf is wereldwijd de grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag. minister schultz opent hier de nieuwe spoorlijn. de middag wordt afgesloten met een bezoek aan kantoennatie, een van oorsprong antwerps bedrijf op het gebied van logistieke diensten. parallel aan de bezoeken aan vopak en kantoennatie worden de meereizende bedrijven uit de olie & gas en chemische sector ontvangen door hun collega's van de bedrijven halliburton en total.

in de avond volgt het trade and investment dinner waaraan de nederlandse en vlaamse bedrijfsdelegaties en ruim honderd amerikaanse bedrijven deelnemen. hier worden diverse contracten en overeenkomsten ondertekend. voorafgaand aan het diner spreken de nederlandse en vlaamse bewindslieden met de secretary of state van texas, de heer steen.

dinsdagochtend 9 juli begint het programma met een bezoek aan de vestiging van shell in houston. hier vindt er uitwisseling plaats tussen technische stafleden en de meereizende bedrijvendelegatie. daarna staat een ontmoeting gepland met burgemeester parker van houston. het bezoek aan texas wordt afgesloten met een investment lunch waaraan meer dan dertig amerikaanse bedrijven deelnemen. de focus van deze lunch ligt op de samenwerking tussen de nederlands-vlaamse deltaregio en texas op het gebied van (petro)chemie. een aantal bedrijven uit de olie & gas en chemische sector heeft die middag nog afspraken met de bedrijven ge oil and gas en fluor of schlumberger. de kennisinstellingen en bedrijven uit de smart grid sector brengen een bezoek aan ge en de surge accelerator en reizen daarna door naar california.

de gezamenlijke handelsmissie naar texas komt voort uit een ontmoeting tussen minister-president rutte en minister-president peeters in 2011. zij spraken toen af om nederland en vlaanderen als deltaregio meer als één economische regio in de wereld te profileren.

Deel: ' Gemeenschappelijke economische missie Nederland en Vlaanderen naar T.. '


Lees ook