PERSBERICHT

Huis: ,,Aanpassingen in het evenement werpen vruchten af"

Gemeente Almere verheugd met behoud Holland Cup


- Almere - Wethouder Frits Huis (Sport) is verheugd dat de Holland Cup, het grootste internationale jeugdvoetbaltoernooi van Nederland, behouden is gebleven voor Almere. De komende 19-e editie, die wordt gehouden van 20 tot en met 24 juli 2004, heeft enkele aanpassingen ondergaan. Dat is gebeurd in overleg tussen de gemeente, de organiserende Stichting Euro-Sportring en de vijf voetbalclubs uit Almere.

Zo is gezamenlijk besloten het evenement met een dag te verlengen. Dit betekent dat de eerste wedstrijden al op dinsdag 20 juli worden gespeeld, nog vóór de officiële openingsceremonie van die avond op het podium aan de Grote Markt. ,,Mede hierdoor kan het toernooi met minder velden toch uitgespeeld worden. Dit voorstel is besproken met de clubs en iedereen heeft er mee ingestemd", legt manager Sander van den Berg van de Holland Cup uit.

Ook wethouder Huis is tevreden dat er een duidelijke afspraak is gemaakt tussen de organisatie, de gemeente en de clubs over de velden. In totaal zal er op 11 natuurgrasvelden en op 6 kunstgrasvelden worden gespeeld. De natuurgrasvelden worden eerder dan normaal, namelijk al in week 19, door de clubs in onderhoud gegeven.

Huis: "Naast het speelschema is bijvoorbeeld ook de bottleneck van voldoende overnachtingsplaatsen voor alle voetballers geregeld. We zijn met de betrokken partijen in gesprek geweest en we hebben eendrachtig goede afspraken gemaakt met als resultaat weer een fantastische editie van de Holland Cup in Almere. Klasse!"

De verdeling van de velden ziet er als volgt uit. Op de sportparken 'De Marken' (SV Almere), 'Klein Brandt' (AS'80), 'Polderkwartier' (SC Buitenboys) en 'Rie Mastenbroek' (ASC Waterwijk) zijn 2 natuurgrasvelden en 1 kunstgrasveld beschikbaar. Op sportpark 'Fanny Blankers Koen' (FC Omniworld) gaat het om 3 natuurgrasvelden en 2 kunstgrasvelden. Deze verdeling is in gezamenlijk overleg tot stand gekomen.

Na de speculaties van vorig jaar dat de Holland Cup mogelijk uit Almere zou verdwijnen omdat het slecht voor de velden zou zijn, heeft een aantal belangrijke partijen zich ingezet om het festijn te behouden.

De clubs hebben in een brief aan de fractievoorzitters en het college van BenW aangegeven zich solidair op te stellen met de organisatie. Daarnaast hebben ook Stichting Stadspromotie Almere en de Horeca Almere brieven gestuurd naar het college om de Holland Cup te steunen en te behouden.

Veel Duitsers en Denen

Drie maanden voor aanvang van het evenement hebben zich al 130 ploegen uit 20 verschillende landen aangemeld. Hieronder bevinden zich ook weer veel Amerikanen. Tot nu toe leveren Duitsland en Denemarken de meeste teams: uit beide landen komen 30 elftallen. Verder komen er teams uit België, Engeland, Finland, Frankrijk, Gibraltar, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noord-Ierland, Noorwegen, Polen, Schotland, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.

In vergelijking met voorgaande jaren duurt het toernooi dus een dag langer voor de deelnemers. In de leeftijdscategorieën voor jongens en meisjes van 8 tot en met 18 jaar wordt immers al op dinsdag gevoetbald. Op dinsdagavond 20 juli vindt de openingsceremonie plaats. De duizenden voetballers zullen dan in een Olympische vlaggenparade naar het podium op de Grote Markt in Almere lopen.

Tot en met vrijdag 23 juli worden op de vijf sportparken de voorrondes afgewerkt en strijden de 'verliezers' van de poulewedstrijden om de Challenge Cup. De prijsuitreiking van de Challenge Cups is op vrijdagavond 23 juli op het podium aan de Grote Markt. Op zaterdag 24 juli wordt de finaledag van de Holland Cup afgewerkt op sportpark 'Klein Brandt' van AS'80. Op datzelfde complex vindt aansluitend de spectaculaire prijsuitreiking plaats.

Net als vorig jaar, kunnen de deelnemers aan en bezoekers van de Holland Cup op woensdag- en vrijdagavond genieten van shows en feestavonden. Dit entertainmentprogramma wordt onder andere georganiseerd in samenwerking met de Stichting Stadspromotie Almere en de horeca-ondernemersvereniging. De coaches en teamleiders worden op woensdagavond door het gemeentebestuur van Almere ontvangen tijdens een bijeenkomst in een horecagelegenheid aan de Grote Markt.

Nieuw, in vergelijking met voorgaande jaren, is de locatie van het Holland Cup Centrum. Deze keer zullen de duizenden maaltijden voor de deelnemers worden geserveerd in sporthal Fanny Blankers Koen, aan de Marathonlaan 12 in Almere. Daar is ook de organisatie gehuisvest. De meeste deelnemers aan de Holland Cup zullen verblijven in scholen in Almere. Het gaat om het ROC Flevoland, het Oostvaarderscollege, het Baken Centraal en het Baken Park.

Teams die nog mee willen doen aan de 19-e editie van de Holland Cup, kunnen zich nog tot en met 1 juni aanmelden bij de stichting Euro-Sportring, Postbus 78, 3740 AB in Baarn. Het telefoonnummer is 035-5489818. E-mailen kan ook, via info@hollandcup.nl. Meer bijzonderheden over het internationale festijn staan ook op de Internetsite: www.hollandcup.nl

Deel: ' Gemeente Almere verheugd met behoud Holland Cup '
Lees ook