gemeente amersfoort

persbericht gemeente amersfoort - dinsdag 22 november 2011

gemeente pakt paaltjes op fietspaden aan

de gemeente amersfoort doet mee aan een proefproject om het aantal paaltjes op fietspaden te verminderen en zo de fietsveiligheid te verbeteren. paaltjes zijn een oorzaak van veel zogenoemde enkelvoudige fietsongelukken, dat zijn ongelukken waarbij geen andere verkeersdeelnemer betrokken is. inwoners kunnen via een website aangeven welke paaltjes op amersfoortse fietspaden onveilig zijn of zouden moeten verdwijnen. de pilot is een initiatief van het ministerie van infrastructuur en milieu en het fietsberaad voor het verbeteren van de fietsveiligheid.

veilig fietsen
uit onderzoek van het fietsberaad is gebleken dat zo'n 60 procent van alle fietsers die in het ziekenhuis belanden, slachtoffer zijn van een enkelvoudig ongeval. door onnodige paaltjes op fietspaden te verwijderen of de opvallendheid te verbeteren kunnen dergelijke ongelukken worden voorkomen.

meedenken via website
op de website www.fietspaaltjesamersfoort.nl kunnen inwoners van amersfoort aangeven welke fietspaaltjes onveilig zijn en welke paaltjes kunnen verdwijnen of blijven. de actie loopt tot 1 februari 2012. op basis van de reacties op de website bepaalt de gemeente welke paaltjes weg kunnen, welke moeten blijven en waar maatregelen nodig zijn om paaltjes beter te laten opvallen om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken. de 25 meest onveilige locaties pakt de gemeente in het voorjaar van 2012 aan.

terughoudender beleid
paaltjes op fietspaden hebben de bedoeling om autoverkeer te weren. in het verleden werden palen geplaatst als voorzorgsmaatregei om mogelijk misbruik tegen te gaan. inmiddels gaat de gemeente daar terughoudender mee om. alle in het verleden geplaatste palen bekijkt de gemeente nu kritisch. het is de bedoeling om onnodige palen te verwijderen, en de palen die echt nodig zijn zo veilig mogelijk vorm te geven.

Deel: ' Gemeente Amersfoort pakt paaltjes op fietspaden aan '
Lees ook