Gemeente bindt de strijd aan met besmettelijke iepenziekte tekening
Hoe de iepenziekte zich ontwikkelt

Vrijwel iedere zomer is het raak! Vele tientallen iepen moeten het veld ruimen omdat ze de besmettelijke iepenziekte onder de leden hebben. Om dat te voorkomen heeft de gemeente Arnhem afgelopen voorjaar bijna 500 bomen geïnjecteerd met een biologisch middel. Als iepen al aangetast zijn, is het noodzakelijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Het verwijderen van zieke iepen is vorige week begonnen. Het zijn er nu bijna 60, maar dat kunnen er in de loop van de zomer meer worden.

De gemeente Arnhem vindt het belangrijk dat er zoveel mogelijk iepen voor de stad behouden blijven. Daarom zijn er in Arnhem dit voorjaar bijna 500 bomen geïnjecteerd. Het is een preventieve maatregel die al in veel gemeenten met succes is toegepast. Met behulp van een injectiespuit wordt een vloeistof in de bast gespoten. Deze vloeistof stimuleert het afweersysteem van de boom. Door gezonde bomen te injecteren kan besmetting in de meeste gevallen voorkomen worden. Het werkt alleen op gezonde bomen, aangetaste bomen zijn ten dode opgeschreven.

Help mee
Om de iep voor Arnhem te behouden en verdere besmetting tegen te gaan, vragen we de medewerking van de Arnhemse bewoners. Ziet u een zieke iep, heeft u of uw buurman er eentje in de tuin staan? Geef dat dan zo snel mogelijk door aan de servicelijn van de gemeente, telefoon 377 4321. Een zieke iep kan herkend worden aan zijn verkleurde en verdroogde bladeren. Normaal gesproken zien die er fris en groen uit in de zomer, maar een zieke iep heeft in de zomer al herfstkleuren. Het blad verkleurt van geel tot bruin en valt af. De verkleuring begint bij de top en verspreidt zich langzaam naar beneden.

Hoe ontstaat de iepenziekte? De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (Ophiostoma ulmi). De schimmel groeit in de houtvaten van de bomen. Via de sapstroom verspreidt de schimmel zich steeds verder door de boom. De iep probeert de schimmel tegen te houden door zijn watertransport af te sluiten maar daarmee richt de boom zichzelf ten gronde: bladeren en takken verwelken en de boom sterft tenslotte af. De besmetting vindt bovengronds plaats door besmette kevers die gezonde bomen aanvreten. Deze iepespintkever is 3 á 5 millimeter groot en hij legt zijn eieren bij voorkeur in zieke of verzwakte bomen. Ondergrondse besmetting ontstaat doordat wortels van zieke bomen de wortels van gezonde soortgenoten aansteken.

Deel: ' Gemeente Arnhem bestrijdt met besmettelijke iepenziekte '
Lees ook