Gemeente Capelle a/d IJssel

Pas op voor Euro-oplichters!

Alles wat met geld te maken heeft, trekt oplichters aan. Helaas is dat met de invoering van de euro niet anders. Zo is een aantal mensen in andere gemeenten het slachtoffer geworden van de volgende truc: Een keurige mevrouw neemt, zogenaamd namens de bank, telefonisch contact op. Zij maakt u erop attent, dat uw pinpas nog europroof moet worden gemaakt. Zij kondigt aan, dat die middag een man uw pinpas, met pincode, bij u komt afhalen. Gevolg: van iedereen die zijn pinpas bij die meneer inlevert, wordt nog dezelfde dag de bankrekening leeggeroofd.

De gemeente wil u voor dit soort trucs waarschuwen. Geef nooit uw pinpas of uw pincode aan iemand anders. Voor de invoering van de euro is dat ook helemaal niet nodig. U hoeft voor de overgang naar de euro helemaal niets te doen. Het geld op uw bankrekening kunt u vanaf 1 januari 2002 gewoon met uw huidige pinpas opnemen. U krijgt het dan automatisch in euros uitbetaald. Pinnen in de winkel gaat vanaf 1 januari 2002 ook automatisch in euros. De prijzen zijn daar dan allemaal op aangepast. Op uw bankrekening staat uw saldo al in euros aangegeven.

Vanaf 28 januari 2002 is de gulden geen wettig betaalmiddel meer. Dat wil zeggen dat u er dan niet meer mee kunt betalen in winkels, restaurants en dergelijke.
Als u na 28 januari 2002 nog guldenmunten en -bankbiljetten in uw bezit heeft, kunt u deze tot 1 april 2002 bij uw eigen bank kosteloos storten op uw eigen rekening. Daarna kunt u nog tot 1 januari 2003 guldenmunten en -bankbiljetten op uw eigen rekening storten. De banken kunnen hiervoor transactiekosten in rekening brengen.
Tot 1 januari 2007 kunnen guldenmunten zonder kosten worden omgewisseld voor euro's bij de kantoren van de Nederlandsche Bank. Guldenbankbiljetten kunnen tot 1 januari 2032 worden omgewisseld bij de Nederlandsche Bank. Het wisselen gebeurt altijd tegen de officiële koers van 1 euro = 2,20371 gulden.

Deel: ' Gemeente Capelle a/d IJssel waarschuwt voor Euro-oplichters '
Lees ook