Gemeente Goes

Persbericht

"Ik zie jou wel zitten"

De komende maanden gaat de gemeente Goes samen met de horeca het cameratoezicht promoten in de vorm van zogenaamde freecards (gratis ansichtkaarten). Deze kaarten zijn voorzien van de teksten "Ik zie jou wel zitten" en "Ik heb je wel gezien" met een korte uitleg over cameratoezicht en veilig uitgaan in Goes.

De aanleiding voor deze actie is een verzoek van de Goese horeca om het cameratoezicht opnieuw onder de aandacht van het uitgaanspubliek te brengen. Bij de horeca bestaat de indruk dat bij een (groot) deel van het publiek onvoldoende bekend is dat er cameratoezicht is en dat er opnamen worden gemaakt. De freecards worden de komende week verspreid in de cafes, discotheken, snackbars, shoarmazaken in het uitgaansgebied.

De gemeente Goes maakt sinds vorig jaar gebruik van cameratoezicht in het uitgaansgebied van Goes onder het motto van "Laten we het gezellig houden in Goes". Het cameratoezicht is vooral bedoeld om bezoekers een prettig en veilig gevoel te geven. Daarnaast moet alleen al de aanwezigheid van de cameras mensen ervan weerhouden om de sfeer in de Goese binnenstad te verpesten. In het uitgaansgebied zijn zestien kleurencameras geplaatst. Deze cameras zijn in werking van donderdagavond tot en met maandagochtend tussen 22.00 en 06.00 uur en tijdens evenementen, zoals de jaarlijkse kermis. De bezoekers herkennen het gebied aan de bordjes cameratoezicht die in het gebied zijn geplaatst.

De politie kan in geval van (dreigende) ordeverstoringen meekijken en de cameras actief besturen. Achteraf kunnen de beelden weer behulpzaam zijn bij eventuele aanhoudingen en zelfs als bewijsmateriaal dienen in geval van een rechtszaak. Alle beelden worden daarom opgenomen en uit een oogpunt van privacy na 72 uur gewist. De beelden kunnen langer worden bewaard wanneer zich een calamiteit heeft voorgedaan.

Het cameratoezicht wordt door de politie in het algemeen positief ervaren op de momenten dat er live wordt meegekeken. Men ervaart het dan als een extra back-up en als grote pluspunt dat personeel gericht ingezet kan worden. Het achteraf kunnen bekijken van beelden van bepaalde feiten wordt als zeer nuttig ervaren en is in enkele gevallen ook gebruikt om daders te achterhalen of te identificeren.

Deel: ' Gemeente Goes en horeca promoten cameratoezicht '
Lees ook