Gemeente Katwijk


Gemeente Katwijk opent ondergrondse afvalcontainers

Katwijk, 17 september 2001

Op dinsdag 18 september opent Wethouder van Paridon de eerste ondergrondse huishoudelijk afvalcontainer in de Princestraat in Katwijk. De bewoners van de hoogbouw in deze straat kunnen vanaf dat moment zowel hun huishoudelijk GFT-afval als hun restafval hierin storten. Deze containers komen in de plaats van de huidige bovengrondse verzamelcontainers voor GFT- en restafval.

Met de invoering van het ondergrondse systeem wordt de capaciteit van deze inzamellocatie sterk vergroot. De nieuwe container voor het restafval is vijf kubieke meter groot, die van het GFT drie kubieke meter. Dit is vele malen groter dan de inhoud van de huidige bovengrondse inzamelcontainers van 1300 liter.

Gecontroleerde toegang
De gemeente Katwijk heeft gekozen voor het ondergronds huisvuil inzamelsysteem van het type Metro. Een belangrijk voordeel van dit systeem is dat de toegang tot de containers elektronisch geregeld wordt. Alleen de bewoners met een door de gemeente verstrekt pasje kunnen de containers openen, waardoor illegaal storten van afval niet meer mogelijk is. Bovendien kan indien nodig door middel van dit systeem geregistreerd worden hoeveel afval door wie wordt gestort.

Veilig legen
Het legen van de ondergrondse containers wordt verzorgd door de gemeente Rijnsburg, die dit systeem al langer gebruikt. Het legen gebeurt met een speciale inzamelwagen die de container in z'n geheel uit de grond optilt. Zodra dit gebeurt, komt er rondom het gat van de container een speciaal veiligheidshek van ca. één meter omhoog zodat voorkomen wordt dat iemand in de betonnen bak van ca. drie meter diep kan vallen.

Toekomstige locaties
De containers in de Princestraat en de Hoogstraat/Meerburgkade zijn inmiddels operationeel. De bewoners die gebruik gaan maken van het nieuwe systeem op deze locaties zijn inmiddels schriftelijk geïnformeerd door de gemeente over de werking van de containers. Zij hebben per woning een pasje ontvangen waarmee ze de containers kunnen gebruiken. In de toekomst gaat de gemeente op meerdere hoogbouwlocaties in Katwijk ondergrondse containers plaatsen, namelijk aan de Princestraat/Baljuwstraat, het Andreasplein, de Sluisweg, het Waaigat en de Museumstraat. De plaatsing van de containers op deze locaties is nog in voorbereiding.

Deel: ' Gemeente Katwijk opent ondergrondse afvalcontainers '
Lees ook