Gemeente Kerkrade

01.07.02: Gemeente introduceert nieuwe rijstijl

Op donderdag 4 juli neemt wethouder André Brauers (Milieu) namens de gemeente Kerkrade deel aan de training "Het nieuwe rijden". Tijdens de training leren de deelnemers op een andere manier te schakelen. Deze manier van rijden is milieuvriendelijk. Het voordeel van deze nieuwe rijstijl is namelijk dat het brandstofverbruik met 25% vermindert. Bovendien dalen de onderhoudskosten van het transportmiddel, omdat er minder slijtage optreedt. De training is onderdeel van het pilotproject Het nieuwe rijden en kwam tot stand op initiatief van de gemeente Kerkrade.

Training
In totaal nemen achttien automobilisten en zes vrachtwagenchauffeurs deel aan de training. Naast wethouder Brauers zullen een aantal directeuren van bedrijven in Spekholzerheide en vertegenwoordigers van de Provincie Limburg deelnemen. Instructeurs van Paul Maaskant Prodrive Training en de Vakopleiding Transport en Logistiek verzorgen de training.

Tijdens de training krijgen de deelnemers uitleg over de werking van moderne diesel- en benzinemotoren. In instructievoertuigen kunnen de deelnemers vervolgens de nieuwe rijstijl in de praktijk uitproberen. Om het brandstofverbruik en de besparingen te kunnen meten, wordt gebruik gemaakt van boordcomputers waarmee het brandstofverbruik precies kan worden bijgehouden.

Evaluatie
In de loop van juli vindt er een evaluatie plaats en wordt een beslissing genomen om Het nieuwe rijden bij transport-en vervoersbedrijven in heel Kerkrade of eventueel in andere Parkstad-Limburggemeenten te introduceren.

Revitalisering Bedrijventerrein Spekholzerheide Enkele jaren geleden initieerde de gemeente Kerkrade het project Revitalisering Bedrijventerrein Spekholzerheide. Ondernemers uit Spekholzerheide spraken de wens uit om bepaalde bedrijfsactiviteiten gezamenlijk op te pakken. Zo worden bijvoorbeeld straks afvalstoffen collectief bij alle bedrijven ingezameld Een groot aantal bedrijven in Spekholzerheide is in de transportsector actief of beschikt over eigen vervoer. Om die reden besloot de gemeente Kerkrade het pilotproject Het nieuwe rijden op te starten.

Deel: ' Gemeente Kerkrade introduceert nieuwe rijstijl '
Lees ook