Ingezonden persbericht


Persbericht

Gemeente Bergen, Natuurorganisaties en Fortis Vastgoed vernieuwen Landgoed Bleijenbeek

Fortis Vastgoed Landelijk en de Gemeente Bergen zijn al enkele jaren bezig met een duurzame en integrale herontwikkeling van het landgoed Bleijenbeek. De eerste fase betrof de aanleg van een achttienholes golfbaan met een negenholes oefenbaan en het herstel van de natuurlijke loop van de Eckelse Beek, inclusief bijbehorende natuurontwikkeling. Fortis Vastgoed, de Gemeente Bergen en natuurorganisaties hebben de handen ineen geslagen om Bleijenbeek verder te vernieuwen. Op 5 november wordt het convenant hiertoe getekend door de gemeente Bergen en Fortis Vastgoed.

Op Landgoed Bleijenbeek worden 172 zorgappartementen gebouwd volgens het fenomeen rood voor groen waarbij de bebouwing (rood) investering in de natuur (groen) kan financieren. Deze appartementen maken daardoor niet alleen natuurontwikkeling en de consolidatie van de kasteelreünie mogelijk, ook wordt een fietspad gerealiseerd welke de veiligheid moet bevorderen. Burgemeester Klaverdijk: "We zijn heel blij met deze ontwikkeling. Naast een mooi gebied wordt ook de toegankelijkheid beter. Dagelijks fietsen tientallen schoolgaande kinderen deze route."

Natuurontwikkeling en herstel cultuurhistorische waarde Landgoed Bleijenbeek is gelegen in de directe omgeving van het Nationaal park De Maasduinen en vormt op dit moment een onderbreking in de ecologische verbindingszone Maaswoud. Door de manier waarop de golfbaan is aangelegd en door verdere natuurontwikkeling in het gebied wordt die onderbreking opgeheven. De das, de bever, reeën en andere kleine zoogdieren die nu in de aangrenzende natuurgebieden leven, maar ook vele vlinders en de zandhagedis, kunnen dan weer over landgoed Bleijenbeek trekken. Op dit moment blijven deze dieren weg omdat ze de kale akkers van Bleijenbeek geen goed leefgebied vinden.

Een ander onderdeel van de ontwikkeling van Landgoed Bleijenbeek is het herstel van de cultuurhistorische waarde. Dit gebeurt onder meer door de consolidatie van de ruïne van het 17e eeuwse kasteelgebouw. De ruïne biedt onderdak aan een kolonie vleermuizen, waaronder een aantal zeldzame soorten. Het ligt in de bedoeling om de kasteelruïne en de directe omgeving op termijn toegankelijk te maken voor het publiek.

Organische bouw
De appartementen worden gebouwd in de organische stijl van Frank Lloydd Wright. De gebouwen zijn laag gehouden en hebben een karakteristieke, horizontale liniëring met ver uitspringende, vrij platte, iets hellende, daken, zodat zij 'organisch' in het landschap opgaan en een natuurlijk geheel vormen met de omgeving.

Fortis Vastgoed Ontwikkeling denkt niet aan een bepaalde type bewoner voor de toekomstige appartementen op Bleijenbeek. Foppe Kooistra, Directeur Fortis Vastgoed Ontwikkeling: We ontwikkelen duidelijk voor elke leeftijdscategorie. De stedelijke voorzieningen buiten het gebied zijn toereikend, maar aanvullend zorgen wij ook voor een service- en zorgcomponent. Service die je naar wens kunt afnemen en die langzaam over kan gaan in zorg. Met de toenemende vergrijzing is ook daar behoefte aan."

Voor meer informatie over dit project kijkt u op www.bleijenbeeknatuurlijker.nl

Over Gemeente Bergen:
De gemeente Bergen ligt in de kop van Noord-Limburg, net over de Maas bij Boxmeer en ten zuiden van Nijmegen. De gemeente telt 13.500 inwoners in de kernen Afferden, Nieuw Bergen, Siebengewald, Well en Wellerlooi. De uitgestrekte natuurgebieden en grote waterplassen zorgen ervoor dat de toeristische belangstelling de laatste jaren flink toeneemt. De gemeente Bergen biedt tal van mogelijkheden voor een aangenaam verblijf. Meer informatie is te vinden op www.bergen.nl
Bleijenbeek
In de laatste oorlogswinter heeft Bergen maandenlang in de vuurlinie gelegen. De bevolking is toen vrijwel helemaal geëvacueerd naar andere plaatsen in ons land. Door de evacuatie kon iedereen zonder verbod de woningen binnendringen en plunderen. Ongeveer 80% van de huizen werd door oorlogsgeweld getroffen. De zes parochiekerken in de gemeente werden verwoest, van de tien scholen bleven er nog vier overeind. De kastelen in Heijen en in Well werden zwaar beschadigd, terwijl kasteel Bleijenbeek in Afferden helemaal verwoest werd. Er is alleen een ruïne overgebleven. Meer informatie is te vinden op www.bergenaandemaas.nl

Over Fortis Vastgoed:

Fortis Vastgoed Landelijk is de belegger en vermogensbeheerder voor landelijk onroerend van Fortis Verzekeringen Nederland. Met een portefeuille van ruim 30.000 hectare grond is Fortis de grootste private grondeigenaar van Nederland. Een groot deel van deze gronden wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden. Daarnaast gaat het om gronden voor landgoederen, golfterreinen en gebiedsontwikkeling. Wij zijn een betrouwbare partner voor bedrijven, particulieren en overheden. Ons uitgangspunt is dat wij niet alleen nu, maar ook op lange termijn duurzame waarde voor al onze stakeholders creëren.

Fortis Vastgoed Ontwikkeling is een professionele, slagvaardige en betrouwbare vastgoedontwikkelaar. Wij verdiepen ons in de markt en de lokale situaties met oog voor lange termijn perspectieven. Onze formules zijn aansprekend voor zowel de belegger die rendement als hoogste goed ziet, alsook de gebruiker die wij pasklare huisvesting bieden. Wij zoeken voor iedere specifieke situatie een oplossing die aansluit bij maatschappelijke ontwikkelingen en de leefbaarheid van de omgeving vergroot.

Meer informatie is beschikbaar op www.fortisvastgoed.com

Fortis Vastgoed maakt deel uit van Fortis Verzekeringen Nederland. Met een marktkapitalisatie van EUR 50,9 miljard (15/10/2007), behoort Fortis tot de vijftien grootste financiële instellingen van Europa. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Deel: ' Gemeente, Natuurorganisaties en Fortis Vastgoed vernieuwen Bleijenbeek '


Lees ook